Grondstofprijs speelt Deceuninck parten

Redactie KW

Pvc-profielenfabrikant Deceuninck kreeg het voorbije jaar sterke tegenwind van de hoge grondstofprijzen, stijgende inflatie en ongunstige wisselkoersen. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het bedrijf uit Hooglede-Gits.

Deceuninck kon de omzet in 2017 met 2,4 procent opkrikken tot 687,2 miljoen euro, vooral dankzij sterke groei in de VS. Dat is wel onder de lat van analisten. De recurrente ebitda (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) steeg 2,4 procent tot 66,7 miljoen euro. Dat is eveneens onder de analistenverwachtingen.

Netto zagen de West-Vlamingen de winst dalen van 21 naar 13,8 miljoen euro. In 2016 waren er nog eenmaligebelastingvoordelen, en dit jaar was er een eenmalige negatieve impact van 4,7 miljoen euro. Reden: de herwaardering van belastingkredieten als gevolg van lagere belastingtarieven in de VS en België, die beide hun vennootschapsbelastingen verlaagden.

Het bedrijf houdt het dividend stabiel op 0,03 euro per aandeel. Deceuninck verwacht verdere groei in 2018, gesteund door de lancering van nieuwe producten. “Inspanningen om de verkoopprijzen aan te passen aan de verdere stijging van de grondstoffenprijzen en inflatie zullen gehandhaafd blijven terwijl investeringen in efficiëntie en groei worden voortgezet”, klinkt het.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier