Groen Brugge niet te spreken over kandidatuur van Zeebrugge als overslaghaven voor Noordpoolgas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Redactie KW

Recent liet de zeehaven van Brugge, bij monde van de voorzitter Renaat Landuyt, weten dat zij uiteraard bezorgd zijn om het milieu. “Maar met verbazing lezen we dat diezelfde haven zich nu kandidaat heeft gesteld als overslaghaven voor gas afkomstig uit het Russische noordpoolgebied”, meldt Charlotte Storme van Groen.

Door de overconsumptie van fossiele brandstoffen smelt het ijs in de Noordelijke IJszee zienderogen. Dit heeft niet alleen een vernietigende impact op de lokale bevolking en de unieke biodiversiteit maar ook op de rest van de wereld.

Ver-van-mijn-bed-show

“Door zich kandidaat te stellen als overslaghaven geeft de Zeehaven van Brugge niet alleen haar goedkeuring aan gasontginning in de Noordelijke IJszee maar verleent het op die manier rechtstreeks zijn medewerking aan het verder in versneld tempo vernietigen van de ijskap en aan klimaatdestabilisatie”, aldus Charlotte Storme van Groen Brugge. “De plannen van de haven gaan radicaal in tegen de klimaat- en milieudoelstellingen van de stad Brugge. De haven handelt als cijferfetisjist en wil enkel dat haar tonnages stijgen, maar wat er in de rest van de wereld gebeurt en welke impact hun handelen heeft op het ecosysteem is ‘ver-van-mijn-bed-show.”

Groen Brugge herhaalt zijn oproep tot het opstellen van een charter voor duurzaam havenbeleid, zoals op de laatste gemeenteraad door Sammy Roelant voorgesteld.

(SVK-GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier