Grensarbeid stimuleren met ‘Grenzeloos Competent’ van POM West-Vlaanderen

(Foto a-MD)
Redactie KW

Het project ‘Grenzeloos Competent’ wil met Europese steun vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in de grensstreek beter op mekaar afstemmen. Het project startte begin van de maand en loopt over vier jaar.

Projectleider is de POM West-Vlaanderen en het project strekt zich uit over de grensstreek van Wallonië, Frankrijk en Vlaanderen.

In onze provincie is het aantal werkzoekenden vrij beperkt. De werkloosheidsgraad – dat is de verhouding tussen werkzoekenden en beroepsbevolking – is in West-Vlaanderen veruit de laagste van West-Europa (gemiddeld 6 procent tegenover een Europees gemiddelde van 10 procent in 2015). Daar staat tegenover dat vlak over de taal- en landsgrenzen de werkloosheid bijzonder hoog scoort. In delen van Wallonië gaat het om een werkloosheidsgraad van meer dan 13 procent, in de streek van Rijsel om goed 10 procent, in Roubaix en Tourcoing zelfs om bijna 15 procent en 12 procent voor Duinkerke.

Beschikbare reserve

Er zijn al heel wat Noord-Fransen aan de slag in West-Vlaamse bedrijven: meer dan 6.700, maar een deel van de vacatures in onze provincie blijft lang lopen en raakt maar moeizaam ingevuld. Er worden al heel wat inspanningen geleverd om de ruime reserve over de taal- en landsgrens aan te spreken.

“Maar,” wijst de POM in een bericht, “de uitdaging ligt niet altijd in het vinden van mensen, maar in het vinden van mensen die over de passende – vaak technische – competenties beschikken.”

Met het project Grenzeloos Competent wil men nu jobs promoten, grensoverschrijdende opleidingsprogramma’s ontwikkelen voor knelpuntfuncties en kmo’s begeleiden bij het aanwerven van grensarbeiders.

Ook de arbeidsmobiliteit wil het project stimuleren. Het project mikt op drie sectoren: de agrovoedingsindustrie, de textielnijverheid (en de branche voor de nieuwe materialen) en de sector van het duurzaam bouwen. De economische studiediensten van de drie regio’s werken ook samen om de grensarbeid beter te kunnen monitoren.

Europese centen

Aan het project waarvoor de POM West-Vlaanderen als het ware in de cockpit plaatsneemt, werken aan Vlaamse zijde de VDAB, Skilliant, Cobot, IPV en Unizo West-Vlaanderen mee. Ook de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik ondersteunt het initiatief.

Voor de helft wordt het project financieel gesteund door Interreg, door onder meer de provincie West-Vlaanderen en het Waals Gewest. Het project startte op 1 oktober en loopt vier jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier