Gooit vrieskou roet in het eten voor culinaire delicatesse?

Redactie KW

Stefaan Couttenye, uitbater van restaurant ‘t Hommelhof in Watou, serveert al 34 jaar hopscheuten. “Het is de eerste keer dat ik niet zeker ben over mijn levering hopscheuten voor dit weekend.”

“Er komen nochtans tientallen mensen van over heel het land naar mijn zaak, speciaal om de hopscheuten te proeven”, aldus Couttenye. “Ik hoop dat ik niet te veel mensen moet teleurstellen, maar ze moeten ook begrijpen dat dit een natuurlijk product is. Als de grond bevroren is, kan er niet geoogst worden.”

Gooit vrieskou roet in het eten voor culinaire delicatesse?

Hopboer Ivan Lemahieu (63) moet momenteel een 10-tal dagen wachten met zijn buitenoogst. “Ik doe dit al 32 jaar en ben de langst levende teler van hopscheuten. Ik oogst nu tijdelijk in mijn serre en moet wachten op gunstigere temperaturen. De buitenteelt is dit voorjaar eigenlijk nooit echt op dreef gekomen. Deze wachttijd gaat gepaard met verlies van opbrengst, want tegen eind maart is de hopscheutenteelt grotendeels voorbij. Hoe kleiner de oogstperiode, hoe lager ons inkomen. We hopen dat het zo snel mogelijk dooit. Pas dan kunnen we zien of er ook schade is aan de scheuten, die dicht bij het oppervlak zitten. Een tijdelijk tekort aan hopscheuten zal vermoedelijk gepaard gaan met een piek in de prijs.”

Een tijdelijk tekort aan hopscheuten zal vermoedelijk gepaard gaan met een piek in de prijs

En die prijs ligt al relatief hoog. “Dat varieert in normale seizoenen van 80 tot 120 euro per kg”, zegt gepensioneerd hopboer Eric Lagache. “Een prijsstijging is moeilijk in te schatten. Als we bijvoorbeeld boven 150 euro per kg gaan, zullen veel restaurants afwachten.”

Chef Kris van horecazaak Manoir Ogygia telt momenteel een 130-tal euro neer voor 1 kg. “Die prijs zal normaal zakken naar 100 euro op het einde van het seizoen. De horecazaken zijn het slachtoffer van de hopscheutenhype. Wij halen het grote geld niet uit onze gerechten met hopscheuten, maar ze trekken wel veel volk naar onze zaken. Daarom leggen we ons neer bij de hoge prijzen. Voorlopig hebben wij geen problemen rond levering.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier