“Goede tandem vormen met je partner”

Redactie KW

Franky en An van bakkerij Devriendt in de Breidelstraat hebben nu al drukke dagen, maar namen er toch nog een bezigheid bij: het vakantiehuis Fluisterbos op het Filip van Maestrichtplein. “Dat wordt ons volgende hoofdstuk”, vertellen ze.

Deze reportage maakt deel uit van het dossier ‘Bakkers in West-Vlaanderen’.

Franky Devriendt (53) en An Portier (51) baten sinds 1990 zelfstandig de bakkerij uit, maar werkten er ook voordien al. Ze namen de zaak over van een oom van An. “Ik was geen bakker, maar timmerman“, vertelt Franky. “Maar het was crisis in de bouw en ik schoolde me om tot bakker. Vroeger nam de zoon van een bakker bijna altijd de bakkerij over. En als er twee zonen waren, kochten ze een tweede bakkerij. Zo was er werk voor de zonen en werd een concurrent uitgeschakeld. Maar dat is veel veranderd. De meeste bakkers zijn nu tussen de 45 en de 55. En er is weinig opvolging.”

“Ook onze twee zonen hebben geen interesse om de bakkerij over te nemen”, gaat Franky verder. “Ik denk dat heel wat jongeren in het algemeen liever geen fysieke arbeid meer doen. Iedereen wil naar de universiteit of de hogeschool. Bakkerijen worden een niche. Je moet ook een goede tandem vormen met je partner. Als je dat niet hebt, kan er veel mislopen. En je moet de middelen hebben. Aan ons kwam een bankier nog zelf een lening aanbieden, maar nu is dat ondenkbaar. En al worden er tegenwoordig geen gigantische prijzen meer gevraagd voor een overname, het blijft toch een serieuze investering.”

Vakantiehuis

“Het is een zware job”, zeggen Franky en An. “Toen de kinderen jonger waren, sloten we wel op zondag. Maar toen de oudste naar Gent ging studeren, deden we weer open op zondag. Daarnaast startten we drie jaar geleden nog ons vakantiehuis Fluisterbos. We hebben een zwak voor erfgoed en kochten het pand daarom. Tegen volgend jaar breiden we uit van 14 tot 21 slaapplaatsen en met een zaaltje voor kleine feestjes. We zijn nu aan de laatste verlenging van de huur van de bakkerij bezig. Die loopt nog enkele jaren, maar daarna willen we ons volledig op het vakantiehuis toeleggen. Maar we zijn er nu al heel hard mee bezig.”