Ginius: Wereldgin met roots in de duinen

Frederik bracht deze zomer een derde gin uit, op basis van Aziatische gember. © IV
Bert Vanden Berghe

Frederik Van Duuren is een informaticus die vandaag actief is in de textielsector. Een uit de hand gelopen hobby leidde uiteindelijk tot een prestigieuze prijs voor zijn drie gins, waarbij de duinen centraal staan. Ze behoren nu naar eigen zeggen tot de wereldtop.

“Een goed jaar geleden was ik op een gin tasting met wat vrienden, die het idee opperden om een eigen gin te brouwen. ‘Ik doe dat!’, klopte ik op de tafel.” (lacht)

In zijn omgeving schrokken ze niet van zijn uitspraak. Frederik staat bekend om zijn opvallende initiatieven, van het ontwerpen van onderbroeken in China tot het regelmatig draaien van plaatjes op feestjes. Vandaag runt hij al 25 jaar Storms Fashion, de fancy kledingzaak in het prestigieus nieuwbouwproject aan de Nieuwpoortse haven.

“Maar eigenlijk heb ik een diploma als informaticus”, aldus Frederik, die van Koksijde afkomstig is. Zijn vader was er dokter. Frederik werkte jarenlang in Brussel, ontwikkelde zelfs spelletjes voor stripgigant Dupuis, maar toen de ouders van zijn ex de kledingzaak wilden overhevelen, keerde hij terug naar de kust.

Dutch courage

“Ik ben geen prater, maar iemand die iets wil doén.” Dus besloot Frederik niet langer te wachten en zich te verdiepen in de wereld van gin. Met gemak legt hij de geschiedenis uit van het product, dat ooit omschreven werd als Dutch courage tijdens de oorlog. “Ik ben iemand die alles wil weten en waarvan alleen de perfectie goed genoeg is.”

Hij kreeg te horen dat de hype voorbij was en dat hij te laat was, maar trok zich daar niets van aan. Omdat hij midden in de duinen woont, had Frederik het idee om zijn gin te baseren op de duindoornbes. “Alleen heb je er heel veel van nodig én mag je ze niet zelf plukken. Dus klopte ik aan bij Wim Maes in Antwerpen. Daar halen heel wat chefs hun kruiden. De duindoornbes haalt hij uit Letland, waar ze zo gekweekt worden zodat ze altijd volle zon krijgen. De bessen worden overigens niet geplukt, maar de takken worden afgesneden en daarna ingevroren. Achteraf worden de bessen er zo afgehaald. Het distillaat is één derde van het product. Het werd een hele kruidige gin met onder meer lavendel.”

Los van de flessen, die afkomstig zijn uit Zwitserland, gebeurt de overige productie volledig in Vlaanderen.

“Ik zei aanvankelijk, toen ik mijn eerste 3.000 flessen bestelde, dat ik blij zou zijn als ik de kaap van 8.000 flessen zou halen. Na negen maanden had ik dat al overschreden.”

Netwerk

Al vrij snel werkte Frederik aan een tweede gin. “Een London dry gin”, aldus Frederik. “Ik wilde het minder kruidig en iets droger, dus voegden we laurier, zwarte peper en pompelmoes toe. Ginius is sinds december op de markt, maar er was geen commerciële druk voor een tweede. Hij is iets sterker, met een alcoholpercentage van 50 procent, maar dat was omdat we de kleur niet helderder kregen door de vettigheid van de laurier en pompelmoes.”

“Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar de Ginius, maar ik heb gemerkt dat veel mensen verschillen in die voorkeur. De meeste restaurants hebben ze daardoor allebei op de kaart staan. In het begin ging ik naar de restaurants zelf, maar ondertussen staat dat netwerk op zichzelf. Ik weet niet precies in welke restaurants mijn gin precies geserveerd wordt, maar ik merk wel dat de interesse voor mijn derde gin er al meteen was, nog voor ze hem geproefd hadden. Nummer drie heet overigens Ginger en is op basis van gember.”

Frederik Van Duuren woont in de duinen, maar mag er de duindoornbes niet plukken.
Frederik Van Duuren woont in de duinen, maar mag er de duindoornbes niet plukken.© IV

Die verscheen afgelopen zomer en is opnieuw een succes. Dat zijn gins zo goed in de smaak vallen op commercieel vlak, heeft ongetwijfeld ook te maken met de prijzen die de gins ontvingen. In maart ontving Ginius een gouden medaille op de prestigieuze ‘San Francisco World Spirits Competition’. Deze internationale wedstrijd staat bekend als één van de meest gerespecteerde internationale drankencompetities ter wereld. Wie daar in de hoofdprijzen valt, mag zichzelf tot de wereldtop noemen. Bovendien bekroonde het International Taste & Quality Instituut of iTQi de gin met een superior taste award. “Dat gezelschap bestaat uit topchefs en sommeliers, die de gin blind geproefd hebben en hem een score van 92 procent toegekend hebben, waardoor die nu in de hoogste categorie valt.”

Toetsen aan het buitenland

Maar zijn dagtaak opgeven ziet Frederik niet meteen zitten. “Dit is nog steeds een soort hobby. Ik zal er niet rijk van worden en eigenlijk hoeft dat ook niet. Ik ben nooit met die ingesteldheid daaraan begonnen. Al kan ik er niet van onderuit dat ik binnenkort een personeelslid zal moeten aanvaarden. De gin wordt intussen ook geëxporteerd naar Spanje, Engeland en de Baltische staten. Hoe ik het verder zie evolueren? Het volgende doel is 10.000 flessen en zo schuif ik beetje bij beetje mijn limiet op. Ik zie wel waar ik uitkom.”

Frederik blijft zo ook aandacht hebben voor zijn hobby’s als triatlon, het spelen van basgitaar en het geven van spinning in de lokale fitness, waar de ‘Healthy Ginius’ de huiscocktail is. “Tussendoor krijg ik immers ook vaak de vraag van restaurants om een kaart te maken met Vlaamse gins. Daarbij zijn ze niet eens verplicht om de mijne op de kaart te zetten. Maar ik raad hem wel aan, net zoals de Blind Tiger, de Fleming’s of de M1 en M2. Een Vlaming proeft graag én houdt van het verhaal dat er mee gepaard gaat. Toen ik trouwens mijn gins ontwikkelde, vroeg ik bewust niet de raad van mijn vrienden. Ik probeer immers altijd op mijn eigen smaak af te gaan.”

Ginius: Wereldgin met roots in de duinen
© IV

Perfect serve

Duingin wordt het best geserveerd met BritVic Indian Tonic Water, Schweppes Orange Blossom Lavender of Fever-Tree Indian Tonic Water, een schijfje limoen en één muntblaadje. Less is more. Voor Ginius kan je een schijfje pompelmoes toevoegen, voor de Ginger (met de Thaise gembersoort galanga) is dat een neutrale tonic en een schijfje sinaasappel.

Ginius: Wereldgin met roots in de duinen

Volg de reeks op www.kw.be/gin