Gewezen textielbedrijf wordt omgevormd tot Tyberpark

De site zal 550 parkeerplaatsen tellen, maar die zullen ingepast worden in een groene omgeving. (GF)
Axel Vandenheede

Het is al langer bekend dat er op de site van het gewezen textielbedrijf Tyber in de Ieperstraat een bedrijven- en retailzone komt. Nu is ook de naam van het project onthuld. “Een volledig nieuwe start vraagt om een nieuwe naam”, stelt projectontwikkelaar Filip Dobbelaere. “We kozen voor Tyberpark.”

De fabriek Tyber werd in 1930 opgestart en sloot de deuren in 2012. Projectontwikkelaar Filip Dobbelaere kocht vorig jaar de site van 74.500 vierkante meter en stelde de oude fabrieksgebouwen de voorbije maanden beschikbaar voor de Meense academie, terwijl er in juni ook een afscheidsfeest was voor de ex-werknemers van de gewezen textielfabriek.

Nu is de nieuwe naam voor het het bedrijven- en retailpark bekend: Tyberpark. “Tyberpark is de verzamelnaam voor werken en wonen in een groene omgeving”, stelt Filip Dobbelaere. “Het park zal een bedrijvenzone van 18.500 vierkante meter bevatten met mogelijkheid tot bedrijfswoongelegenheden.”

binnenstad

“De retailzone zal 16.500 vierkante meter groot zijn en er zal ook leisure aanwezig zijn in die zone. Ik denk aan een kinderspeelparadijs, een fitnesscentrum…”

“Onder retail versta ik wel grote oppervlakten, zoals baanwinkels. Boetieks, kapsalons, restaurants en dergelijke zullen niet toegelaten worden. We willen geen concurrentie betekenen voor de Meense binnenstad. Tyberpark moet integendeel een aanvulling betekenen.”

Opvallend is dat het letterlijk een bedrijven- en retailpark wordt. Met de nadruk op het woord ‘park’. “We besteden veel aandacht aan groen”, aldus nog de projectontwikkelaar. “We streven naar wonen, werken en ontspannen in een groene omgeving. Er komt ook een vijver van twee miljoen liter die zal dienen als bufferbekken, plus een aantal andere voorzieningen.”

Het Tyberpark mag dan wel de nadruk leggen op groen, er komt ook een ruime parking met 550 plaatsen. Daarvan zullen er 330 plaatsen te vinden zijn op een centrale parking vlak bij de retail. “We hebben gekozen voor een duidelijke in- en uitrit voor de bezoekers en een aparte toegang voor de leveranciers van de handelaars. Zo willen we tot een optimale verkeersafwikkeling komen”, besluit Filip Dobbelaere.

Binnenkort wordt gestart met de sloop van de gebouwen. De bodem moet nog gesaneerd worden. Dat zal gebeuren door de firma BSV uit Harelbeke. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) kende voor de sanering een subsidie van 1,4 miljoen euro toe. Daarmee kan 90 procent van de saneringskosten betaald worden.

Op de site zouden op termijn 375 personen tewerkgesteld kunnen worden.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier