Rubriek Economie

Gesprekken gestart over overdracht Mercator aan stad Oostende

16/06/16 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

Wordt het schip De Mercator overgedragen aan de stad Oostende? De diensten van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zijn daarover alvast gesprekken gestart met de kuststad.

Gesprekken gestart over overdracht Mercator aan stad Oostende

De Mercator was in slechte staat geraakt en wordt momenteel volop gerenoveerd. Voor die renovatie verhuisde de historische driemaster van het Oostendse Mercatordok naar de scheepswerf IdP in de achterhaven. Vlaams minister Weyts heeft voor die renovatie 3,4 miljoen euro vrijgemaakt.

Maar de N-VA-minister wil ook verder vooruit kijken. Hij zou het daarom een goede zaak vinden als de stad Oostende zelf het zeilschip overneemt. De diensten van Weyts, met name het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust en de overheidsrederij VLOOT, zijn daarvoor verkennende gesprekken gestart met de stad Oostende. Volgens Weyts is de kuststad zelf beter geschikt om de toeristische mogelijkheden van de Mercator te verzilveren.

"Prachtig visitekaartje"

Miniser Weyts hoopt dat er over de randvoorwaarden van de overdracht een akkoord kan bereikt worden voor het schip in oktober terugkeert naar het Mercatordok, waar het schip al meer dan een halve eeuw (sinds 1964) de vaste thuisbasis heeft. "De Mercator moet meer dan ooit het toeristische vlaggenschip van de Vlaamse Kust worden. Na de grootse renovatie is het iconische zeilschip meer dan ooit klaar om toeristen uit binnen- en buitenland onder te dompelen in onze rijke maritieme traditie. Een prachtig visitekaartje voor onze Kust."

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!