Gemengde reacties over voorstel Daniël Termont omtrent afschakelplan bij stroomtekort

Redactie KW

De Gentse burgemeester vroeg of Oost- en West-Vlaamse steden of gemeenten bij een eventueel stroomtekort vrijwillig zouden afschakelen om de economisch belangrijke Gentse haven te sparen.


Daniël Termont wil vooral vermijden dat de Gentse haven in geval van stroomtekort zonder elektriciteit komt te zitten. Die telt 180 bedrijven, waaronder 8 Seveso-bedrijven. Een afschakeling zou een economische ramp betekenen, maar zou ook gevaren voor de burger en de volksgezondheid kunnen inhouden. Daarom hoopt de burgemeester dat sommige steden en gemeenten vrijwillig willen afschakelen om zo de Gentse haven van stroom te verzekeren.

Renaat Landuyt, partijgenoot van Termont en burgemeester van Brugge is alvast bereid om over het plan. “Ik vind het in ieder geval een noodoproep en ik ben uiteraard bereid om onze economie te redden en om onze veiligheid te bevorderen”, aldus Landuyt op Radio 1.

N-VA is evenwel minder enthousiast over het voorstel. “De oproep van Daniël Termont gaat voorbij aan de mogelijke problemen in West-Vlaanderen”, stelt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA). “Er zijn in West-Vlaanderen inderdaad heel wat landelijke gebieden en op het eerste zicht zijn daar misschien mogelijkheden. Maar in de landelijke gebieden zijn er veel landbouw- en veeteeltbedrijven die ook zwaar in de problemen komen bij een afschakeling als er stroomtekort is.”

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier