Gemeenteraad Kortrijk: “Graag debat over de maandagmarkt”

Redactie KW

Op de gemeenteraad – uitzonderlijk op dinsdag – werden oppositie en meerderheid het maar niet eens over de maandagmarkt. Matti Vandemaele (Groen) beschuldigde schepen van Markten Rudolf Scherpereel (N-VA) met “alternative facts” te werken.

Het was een gemeenteraad met de beats van de Paasfoor op de achtergrond. Door de paasvakantie uitzonderlijk op dinsdag.

Volgens Matti Vandemaele (Groen) moddert de maandagmarkt maar wat aan. “De marktkramers staan niet altijd op dezelfde locatie waardoor de bezoekers hen niet altijd gemakkelijk vinden. Ik hoor ook dat de marktkramers zelf niet meer tevreden zijn. Het bezoekersaantal daalt. Er zijn almaar meer tweeverdieners waardoor de mensen zich niet meer op maandagochtend vrij kunnen maken om naar de markt te gaan. Ik vind dat een grondig debat zich opdringt. Waarom zelfs niet denken over een overdekte markt of een andere dag?”

“markt bloeit”

“Heeft de stad eigenlijk zicht op de evolutie qua standhouders en bezoekers gedurende de afgelopen jaren? Is het bestuur tevreden over de huidige maandagmarkt? Hoe ziet de stadscoalitie de toekomst van de maandagmarkt?”, waren enkele vragen van de Groen-fractie.

Met ‘alternative facts’ wil u ons zand in de ogen strooien

Matti brak bovendien een lans om meer mogelijkheden te bieden om producten van de korte keten, van plaatselijke boeren bijvoorbeeld, op de markt aan te bieden.

Schepen van Markten Rudolf Scherpereel (N-VA) nodigde Matti Vandemaele eens uit om de maandagmarkt te bezoeken. “Ik vraag me echt af of u weet hoe het er aan toegaat op de maandagmarkt. Die bloeit en groeit immers in de stad. Het aantal abonnementen van marktkramers blijft gelijk. Ook qua tijdelijke standhouders blijven de aantallen in dezelfde trend. Een recente bevraging van de marktkramers leert ons dat ze in hoofdzaak tevreden zijn. Een andere dag kiezen, is niet zo evident, want de marktkramers hebben al een weekplanning. Een overdekte markt is wishful thinking, maar niet te realiseren in onze stad. Het marktcomité komt vier keer samen en daarin is ruimte voor overleg en zin voor dynamiek. Er worden heel wat nieuwe initiatieven genomen om mensen naar de markt te halen.” Voor de korte keten verwees hij naar de groothandelsmarkt in Heule.

Tellingen

Matti Vandemaele vond dat de schepen met alternative facts zand in de ogen wilde strooien. “Als we zo blijven doorgaan, is de markt ten dode opgeschreven.”

Stefaan De Clerck (CD&V) sloot zich aan bij de mening van Groen en vroeg om toch op zijn minst het debat te openen. “U reageert veel te conservatief.” Hij voegde er ook nog fijntjes aan toe dat hij wel een firma kende die tellingen van bezoekersaantallen kon uitvoeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier