Gemeentebestuur niet overtuigd door mobiliteitsoplossingen voor Ter Biest-Ikea

Voor het Wevelgemse gemeentebestuur moet een vlotte verbinding tussen Wevelgem en Gullegem gegarandeerd worden. © TGM
Redactie KW

De gemeente Wevelgem reageerde donderdag op het plan van de Vlaamse overheid met betrekking tot een Ikea-vestiging op Ter Biest. De aangeboden mobiliteitsoplossingen blijken burgemeester Jan Seynhaeve en zijn bestuursploeg onvoldoende te kunnen overtuigen.

In het kader van de milieueffectrapportage werd door de Vlaamse overheid aan een werkgroep gevraagd een onderzoek te voeren naar mogelijke locaties voor een vestiging van meubelgigant Ikea. Eén van alternatieven is Ter Biest in Wevelgem. De bevindingen van dat onderzoek werden voorgelegd aan de betrokken stads- en gemeentebesturen.

“Al van bij de kennisname van de investeringsplannen is vanuit de gemeente Wevelgem een grote bezorgdheid geuit omtrent de effecten op de mobiliteit“, stelt burgemeester Jan Seynhaeve. “Daarnaast zitten wij ook met vragen rond efficiënt ruimtegebruik en de impact van bijkomende retail. Wij zullen onze opmerkingen omtrent het alternatievenonderzoek bezorgen aan de bevoegde diensten binnen de Vlaamse overheid.”

De voorliggende mobiliteitsoplossingen blijken onvoldoende overtuigend.
De voorliggende mobiliteitsoplossingen blijken onvoldoende overtuigend.© Ikea

“Garanties op doorstroming”

Eén van de bemerkingen van Wevelgem is dat het criterium ‘openbaar vervoer’ ernstig benaderd moet worden. “De ‘potentie van een wensnet’ lijkt ons in dat opzicht een onvoldoende sterk argument”, aldus de burgemeester. “Verder moet er een degelijke planning komen over de diverse alternatieve locaties voor alle noodzakelijke realisaties om de eventuele inplanting van een Ikea op een verantwoorde manier te garanderen. Deze planning kan dan getoetst worden aan die van de investeerder.”

“Wij willen elke weerslag op het verkeer in het centrum vermijden” – burgemeester Jan Seynhaeve

Het Wevelgemse gemeenbestuur wil ook graag dat alle onduidelijkheden waarnaar op vandaag nog wordt verwezen, een antwoord krijgen. “Men moet kunnen aantonen dat er voldoende rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen op ons grondgebied. Tenslotte zijn wij niet overtuigd van het ontsluitingsconcept. Wij vragen garanties omtrent vlotte doorstroming en verbinding tussen Gullegem en Wevelgem en willen elke weerslag op het verkeer in het centrum van beide gemeenten vermijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier