Gemeentebestuur laat afbraakwerken Hof ter Blauwe Sluyze in Bredene stilleggen

Redactie KW

Van de historische hoeve Hof ter Blauwe Sluyze staat enkel nog het woongedeelte overeind nadat de eigenaar het liet slopen.

“Zonder vergunning en daar tillen we zeer zwaar aan”, zegt schepen Kristof Vermeire (CD&V).

Hof ter Blauwe Sluyze in de Zuid-Oostwijk ligt op een boogscheut van het gelijknamige kruispunt in de polders. De hoeve uit de 18e eeuw is niet beschermd, maar staat wel op de Vlaamse inventaris van bouwkundig erfgoed. De hoeve staat al jaren leeg en veranderde een drietal jaar geleden van eigenaar. Meteen doken plannen op voor een feestzaal of andere bestemming.

Het gemeentebestuur weigerde twee keer een sloop- en bouwvergunning, onder meer omwille van een mobiliteitsprobleem. Maar de Bestendige Deputatie gaf de eigenaar in beroep wel gelijk. “Er is inderdaad door de provincie een vergunning afgeleverd om de waardevolle vierkantshoeve te renoveren”, zegt schepen voor ruimtelijke ordening Kristof Vermeire (CD&V). “Voor een sloop is er geen vergunning. De L-vormige stalvleugel en de dubbel dwarsschuur werden echter gewoon afgebroken. De werken die nu werden uitgevoerd en waarbij driekwart van de hoeve verdween, kunnen dan ook niet. We lieten de werken stil leggen en brachten de stedebouwkundige inspectie op de hoogte. Het gaat hier om een flagrante overtreding.” Veel zal er niet te redden zijn, want op de site staan enkel nog het woonhuis, een muur van de schuur en de hekpeilers recht.

Nieuw uitvoeringsplan

De zaak wordt een belangrijke testcase voor het erfgoed in Bredene. Gemeenteraadslid Dirk Cattoir (onafhankelijk) vraagt dat de gemeente wat soepel is : “Voor de uitbreiding van de surfclub in de Duinen waren ze wel akkoord. Er waren in de hoeve plannen voor een kunsten- of educatief centrum. Jammer dat de gemeente vasthoudt aan de landbouwactiviteit. Ze hebben te veel oog voor de letter van de wet.”

Schepen Kristof Vermeire verdedigt de aanpak: “We zouden ook optreden tegen elke andere burger die zonder sloopvergunning zomaar gebouwen laar slopen. Bovendien wist de eigenaar dat het een precaire situatie was en dat het om erfgoed gaat. Onwetendheid kun je hier niet inroepen. We hebben al niet veel erfgoed en dan springen eigenaars er zo mee om. We hebben wel degelijk oog voor de vraag van eigenaars van gebouwen in agrarisch gebied. We werken aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat ook alternatieven voor landbouw toelaat.” Gilles Dewulf, raadsman van eigenaar Pieter Vitse, reageert: “Er was een rechtsgeldige vergunning voor renovatie maar tijdens die werken is het gebouw ingestort. Het bleek trouwens dat de fundamenten rot waren. Er is geen sprake van een misdrijf. We denken aan wederopbouw in functie van de bestemming van het gebied. Er zal niets illegaals gebeuren.”

(efoo/foto efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier