“Geert Van Hecke verdient een standbeeld in Brugge”

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Maandag werd ‘Onze Chef’ voorgesteld, een boek rond de afscheidnemende chef-kok Geert Van Hecke van De Karmeliet in Brugge.

In het boek ‘Onze chef’ brengen 17 chefs een warme hulde aan Geert Van Hecke, chef-kok van driesterrenzaak De Karmeliet. Schrijfster Tine Bral noteerde voor uitgeverij Lannoo de verhalen van deze ‘poulains’ die in de keuken van dit Brugs gastronomisch restaurant het vak leerden. De poulains zeggen : “Geert Van Hecke verdient een standbeeld in Brugge !

In het boek halen de chefs herinneringen op aan hun periode in De Karmeliet. Wij selecteerden enkele uitspraken. Stijn Bauwens van De Kruidenmolen in Klemskerke/De Haan verwoordt het zo: “Geert Van Hecke kookt echt op buikgevoel. Hij was de eerste bij ons die de combinatie maakte van een ‘gewoon’ en een ‘duur’ product. Zijn makreel met kaviaar is legendarisch. Hij gaf ook warmgerookte zalm met groentjes à la nage. Niemand durfde dat toen. Men stuurde toen zelfs brieven naar Michelin dat het not done was om dit te serveren in een driesterrenrestaurant!”

Benny Sonneville van Delicatessenzaak De Westhoek in Brugge: “De grootste fooi die ik ooit kreeg was van een gezelschap van negen Duitsers : 10 procent op een rekening van bijna 200.000 Belgische franken. Dat werd natuurlijk gedeeld met de hele zaal, in verhouding tot de functie.”

Filip Claeys van De Jonkman Brugge tot slot zegt dat Geert Van Hecke het grootste aandeel heeft gehad in de rijke gastronomie die we vandaag in Vlaanderen kennen. “Hij ontwikkelde zijn eigen keuken, hield altijd voet bij stuk en ging niet mee in de culinaire trends. Hij week nooit af van zijn lijn. Dat is de sterkte van De Karmeliet. Geert is een ‘steenezel’ – positief bedoeld. In het leven heb je principes en je eigen identiteit. In de keuken moet je dat ook hebben.”

(SVK – Foto BP)