Geert Mignon: “Nieuwe complex van Kijk en Bouw in Menen wordt eyecatcher”

Sinds 2015 bouwt Kijk en Bouw ook huizen op verkavelingen. © CR
Redactie KW

Precies een jaar na de brand praten we met commercieel directeur Geert Mignon over de toekomst van Kijk en Bouw Menen.

“Toen ik het filmpje met de vlammen zag, greep het me naar de keel. Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met de zaakvoerder. Hij kon me al vertellen dat er geen slachtoffers waren maar dat de kantoren onherroepelijk verloren waren”, blikt commercieel directeur Geert Mignon terug. Hij besloot toen om niet onmiddellijk naar Menen terug te keren. “Ik wist dat er geen slachtoffers waren, dat alles daar onder controle was. Op dat moment kon ik niets doen in Menen. Ik had een afspraak met een belangrijke klant en ben daar dan ook naartoe gegaan. De brand is op dat moment nooit echt uit mijn gedachten geweest.”

Complex slopen

Rond 13.15 uur op 6 januari 2015 brak in de kantoorgebouwen van Kijk en Bouw in de Krommebeekstraat in Menen brand uit. De brand ontstond op het dak waar asfalteringswerken bezig waren. Het vuur verspreidde zich heel snel naar de onderliggende verdieping. De brandweer, die heel snel ter plaatse was, probeerde de brand nog van binnen aan te vallen maar dat lukte niet. Het vuur raasde door het gebouw. De zware rookontwikkeling was kilometers ver te zien.

Een jaar geleden was er een zware brand.
Een jaar geleden was er een zware brand.© KW

“Iedereen had het gebouw ofwel met hulp van de brandweer of op eigen kracht kunnen verlaten”, geeft Geert Mignon mee. “Het gebouw zelf was wel volledig vernield. We konden dan ook niets anders doen dan het kantorencomplex te laten slopen. Ondanks die zware vernielingen hebben we geen dag verloren. De productie was gevrijwaard. We hadden het geluk dat de server op de benedenverdieping stond zodat we alles wat op die server opgeslagen was vlot konden recuperen.”

Brandgeur blijft

Geert vertelt hoe de firma onmiddellijk besloten heeft om de oude kantoorgebouwen opnieuw in gebruik te nemen. “De oude kantoren werden op dat moment als opslagruimte gebruikt. We zijn er onmiddellijk kunnen beginnen en gaandeweg hebben we die ruimtes ook in het nieuw gezet zodat het personeel daar in min of meer comfortabele omstandigheden z’n werk kon doen”, vertelt hij. Geert vult aan dat het feit dat het personeel ‘s anderendaags al weer aan de slag kon, allicht een rol gespeeld heeft in de verwerking van het drama. “Er is niemand een dag thuis geweest. We hadden het voorstel gekregen om slachtofferhulp in te schakelen maar dat was niet nodig. We zijn het personeel heel erg dankbaar dat ze bereid waren om in moeilijke omstandigheden met evenveel enthousiasme aan de slag te blijven. De brand brak uit op 6 januari, aan het begin van een nieuw jaar waarin we ons als bedrijf een aantal doelstellingen gesteld hadden. Die doelen moesten we halen en we zijn er met de hele personeelsploeg ingevlogen, ook al gaf het geen prettig gevoel als je langs de uitgebrande gebouwen reed.”

Als we met Geert Mignon naar de werkplaatsen wandelen, komen we langs het terrein waar de kantoorgebouwen stonden. Er is niets meer te zien maar je ruikt nog altijd een brandlucht. Vooral als het geregend heeft, is de geur sterk.

Verkavelingen

De firma Kijk en Bouw, die nog altijd een familiebedrijf is, is gespecialiseerd in houtskeletbouw. Tot vorig jaar bouwden ze alleen huizen op eigen bouwgrond van kandidaat-bouwers, maar in 2015 kozen ze ook voor het ontwikkelen van verkavelingen. “Het is toeval dat we daar na de brand mee begonnen zijn”, haalt Geert aan. “We waren dat al langer van plan, vooral omdat het een noodzaak is. Er is minder en minder vrije bouwgrond. De meeste steden of gemeenten kiezen voor verkavelingen die door een bouwfirma ingevuld worden.”

In West-Vlaanderen alleen al heeft Kijk en Bouw 140 kavels heeft. Geert geeft mee dat er op een verkaveling in de Moorselestraat in Menen 34 woningen gebouwd zullen worden. In de Zandputstraat in Menen staat een kleinere verkaveling met zes open bebouwingen op stapel. Verder heeft Kijk en Bouw in West-Vlaanderen nog plannen in Houthulst, Hooglede, Stasegem en Zwevegem.

In de oude kantoorruimtes waar de bedienden nu aan de slag zijn, gonst het van bedrijvigheid. Er wordt duidelijk nog een deel opgefrist zodat iedereen er zijn stekje kan vinden. Volgens Geert Mignon betekent dat niet dat Kijk en Bouw er de bureaus definitief wil onderbrengen. “Er komt een nieuw kantorencomplex met showroom maar we willen niets overhaasten”, legt hij uit. “Het gebouw komt sowieso op de plek waar de vroegere kantoren stonden maar we willen alles rustig met de architect overwegen. Een ding kan ik wel al meegeven : het wordt opnieuw een eyecatcher zodat iedereen die aan het kruispunt passeert ziet dat we er gevestigd zijn.”

(CR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier