Rubriek Economie

Geert Bourgeois: "Ontslagen Bombardier niets te maken met order De Lijn"

05/05/17 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:36

De Vlaamse regering zal er volgens Geert Bourgeois alles aan doen om de getroffen werknemers bij te staan in hun zoektocht naar een nieuwe job.

Geert Bourgeois: "Ontslagen Bombardier niets te maken met order De Lijn"

© BELGA

Bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge staan 160 banen op de helling, zo heeft het bedrijf vrijdag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. Onder meer uit oppositiehoek klinkt daarom opnieuw gemor over een bestelling van nieuwe trams door vervoersmaatschappij De Lijn. Die had de bouw van 146 lagevloertrams, de grootste bestelling van trams door De Lijn ooit, aanvankelijk toegewezen aan het Spaanse CAF. De beslissing werd echter door de Raad van State geschorst na een klacht van concurrent Bombardier. De Canadese trein- en trambouwer zou de trams in zijn vestiging in Brugge kunnen maken.

"De beslissing om van Brugge een 'lean factory' te maken was al veel langer genomen", reageert Bourgeois. "Dat heeft niets te maken met de bestelling van De Lijn. Die zou overigens maar betrekking hebben op een dertigtal werknemers."

"We hebben er alles aan gedaan om het bedrijf hier te houden, maar dit is nu eenmaal een multinational", aldus de regeringsleider. "In Oost-Europa wordt aan heel andere voorwaarden geproduceerd dan bij ons."

Bourgeois belooft er alles aan te doen om het sociaal overleg te begeleiden, 'en minister Muyters staat klaar om de getroffen werknemers te begeleiden naar een andere job'.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!