Geen werkwilligen, bijna geen reizigers aan station Oostende

Redactie KW

Vanochtend om 6 uur troffen we een 15-tal vakbondsmilitanten aan bij het station van Oostende. Ze proberen eventuele werkwilligen te overhalen en leggen reizigers uit waarom er gestaakt wordt. Maar behalve hen is er aan het station niet veel volk te zien.


“We stonden hier gisteravond om 21.30 uur, net voor het begin van de staking, en nu sinds kort vanochtend”, zegt Michel Lestaeghe van ACV-Transcom. “Ik betwijfel of er werkwilligen zijn, we hebben nog niemand gezien. Als er komen, proberen we hen met een babbeltje te overtuigen om toch te staken. Maar we houden niemand tegen om te werken, dat doen we nooit. De twee laatste treinen voor 22 uur zijn gisteravond niet meer vertrokken.”

“Wie nu nog uit de lucht valt, komt wellicht van Mars”

“Wij staan hier al sinds 4 uur vanochtend”, zeggen Marc Staels, René Ostyn en Jean Vanhoucke van ACOD-Spoor. “We hebben nog geen werkwilligen gezien, wel een viertal reizigers die uit de lucht vallen. Maar dat zijn waarschijnlijk mensen die van Mars komen. Gisteravond waren er ook mensen die om 21.50 uur de trein naar Brussel nog wilden nemen. Maar de staking begon om 22 uur. Wie een beetje zijn grijze massa gebruikt, zorgt toch dat hij om 22 uur in Brussel staat.”

“We vinden dat de lasten eerlijk verdeeld moeten worden”, zegt Michel. “Bovendien stel ik me de vraag of een indexsprong iets zal uithalen. Je neemt de koopkracht weg, waardoor er minder geproduceerd zal worden en er ook geen jobs zullen bijkomen. Deze staking gaat wel niet over het spoor, waar gigantische problemen zijn. Maar daarover zullen we nog acties voeren die de reizigers niet zullen treffen.”

“Langer werken, minder krijgen”

“Met de indexsprong worden de mensen financieel getroffen”, zeggen de ACOD’ers. “Voor de oudere generatie is het al de vierde indexsprong. Wij weten ook nog niet hoe de pensioenen berekend zullen worden. Een nieuwe berekeningswijze op basis van het loon van de laatste 20 jaar kan zorgen voor een verlies van 300 euro netto per maand. We dreigen langer te zullen moeten werken om minder te krijgen.”

(HH)