Geen nieuwe Michelin-sterren in West-Vlaanderen

Hertog Jan in Brugge behoudt drie sterren bij Michelin. © BELGA
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Michelin kent West-Vlaanderen geen nieuwe sterren toe. Onze provincie verliest één ster doordat Claudio Dell’Anno Ciccio in Knokke-Heist heeft gesloten.

België heeft drie nieuwe tweesterrenrestaurants en acht nieuwe restaurants met één ster. Weinig veranderingen voor de kustprovincie dus dit jaar. Enkel Ciccio is uit de gids verdwenen, chef Claudio Dell’Anno heeft immers besloten om zijn restaurant te sluiten. Toch blijft West-Vlaanderen met twee van de drie driesterrenrestaurants aan de top van de gastronomie: De Karmeliet in Brugge en Hertog Jan in Zedelgem.

Van de 20 tweesterrenrestaurants in België, zijn er 5 in West-Vlaanderen gevestigd. Dat zijn : De Jonkman (Sint-Kruis), Hostellerie St.-Nicolas (Elverdinge), La Durée (Izegem), Bartholomeus (Knokke-Heist) en Hostellerie Le Fox (De Panne).

De West-Vlaamse restaurants met één ster : Philippe Nuyens (Blankenberge), Den Gouden Harynck (Brugge), Sans Cravate (Brugge), A’Qi (Sint-Andries), De Herborist (Sint-Andries), Salons Ter Leepe (Zedelgem), De Zuidkant (Damme), Marcus (Deerlijk), In de Wulf (Dranouter), Cuines,33 (Knokke-Heist), Jardin (Knokke-Heist), Sel Gris (Knokke-Heist), Ten Bogaerde (Koksijde), Table d’Amis (Kortrijk), Boury (Roeselare) en Berto (Waregem).

De nieuwe trends in de gastronomie volgens algemeen directeur Michael Ellis is dat de jonge talentvolle chefs gevormd worden in de grote huizen. De jonge chefs werken vooral met plaatselijke producten en houden van een casual stijl in het restaurant.

(MVM)