Geen frauduleus faillissement van bureau achter Axion Beach Rock

Redactie KW

Het koppel dat de laaste edities van het Axion Beach Rock-festival organiseerde, heeft het evenementenbureau achter dat festival, Variety nv, niet frauduleus failliet laten gaan.

Dat heeft het Brusselse hof van beroep dinsdag geoordeeld. De correctionele rechtbank had het koppel nog veroordeeld tot een celstraf van 3 maanden en een beroepsverbod van 5 jaar, beiden met uitstel, maar volgens het hof zijn de feiten verjaard en zijn ze bovendien niet bewezen.

Van Seaside over Belga Live tot Axion Beach Rock

Het Axion Beach Rock-festival was eind jaren ’90 één van de grote zomerfestivals in België en vond vanaf 1981 achtereenvolgens in De Panne, Oostende en Zeebrugge plaats. Het droeg eerst de naam Seaside Festival, vervolgens heette het Belga Live, Belga Beach Festival en vanaf 1995 tot de laatste editie in 2002 Axion Beach Rock. Kort na die laatste editie ging het evenementenbureau achter het festival, Variety NV, failliet.

Volgens de advocaten van het koppel achter Variety nv kwam het bedrijf in financiële problemen door de aanslagen van 11 september 2001 en een reeks slechte zomers, waardoor het festival te weinig bezoekers trok. Onder toezicht van de rechtbank van koophandel zou het bedrijf opgedeeld zijn in drie onderdelen – evenementen, muziek en publiciteit – waarvoor vervolgens overnemers werden gezocht om de schulden te kunnen aflossen. Toen dat niet lukte, dienden de schuldeisers, waaronder UGC Belgium, klacht in wegens frauduleus faillissement.

Feiten verjaard en niet bewezen

De correctionele rechtbank veroordeelde het koppel tot een celstraf van 3 maanden en een beroepsverbod van 5 jaar, beiden met uitstel, maar het hof van beroep oordeelde enerzijds dat de strafvordering vervallen was omdat de feiten verjaard waren en kende anderzijds ook geen burgerlijke schadevergoeding toe omdat de feiten niet bewezen waren.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier