Geen boerenjaar voor de landbouw : inkomens met 19 procent gedaald in 2014

Redactie KW

Als alle Vlaamse boerderijen één groot bedrijf vormden, dan hadden ze dit jaar een inkomen gerealiseerd van 755 miljoen euro, of 20.351 euro voor elk van de ruim 37.000 voltijds equivalenten die de sector telt.

Vooral omwille van het Russische handelsembargo, is dat een pak minder dan in 2013, zo meldt de Boerenbond donderdag. “De crisis is voelbaar op elk bedrijf en wordt nu bevestigd door de cijfers”, stelt Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche in een persbericht.


“Het jaar 2014 beloofde een goed jaar te worden. De weersomstandigheden zaten mee, op lokale uitzonderingen na”, stelt Vanthemse nog. “Maar behalve door opbrengst en kwaliteit, wordt het inkomen vooral bepaald door de prijs die de boer en tuinder krijgen voor hun producten. De handelsboycot die Rusland uitriep tegen onder meer Europese landbouwproducten, verstoorde de markt enorm.” Prijzen van landbouwproducten als varkens, melk, appelen, peren en aardappelen gingen fors omlaag.

Een en ander leidde tot een daling van de omzet met 6 procent: -12 procent voor de plantaardige productie en -2 procent in de dierlijke sectoren. Ook de kosten daalden, onder meer dankzij lagere energie- en veevoederprijzen, met 5 procent. “Na verrekening van de afschrijvingen, de uitgekeerde subsidies en de productiegebonden belastingen en rekening houdend met betaalde pachten en betaalde intresten op het bedrijfskapitaal, zou er volgens de voorlopige berekeningen op de Vlaamse boerderij een inkomen overblijven van 755 miljoen euro”, stelt de Boerenbond. Dat is 19 procent minder dan in 2013.

Omdat het aantal arbeidskrachten ook daalde, is de inkomensdaling per voltijds equivalent net iets minder groot (-17 procent). “Het gemiddeld inkomen per voltijdse arbeidskracht in de land- en tuinbouw bedraagt 20.351 euro en zal in 2014 naar verwachting 54 procent lager liggen dan het gemiddelde inkomen van de loon- en weddetrekkenden in Vlaanderen”, besluit de landbouworganisatie.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier