Geen akkoord over sociaal plan bij Profialis

Redactie KW

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie van Profialis zitten vast.

De consultatie- en informatiefase die ruim een maand duurde, werd afgelopen woensdag afgerond. De directie bleef bij hun intentieverklaring en deelde donderdag mee dat de site in Oeselgem zal sluiten. Men gaat over tot het collectief ontslag van alle 146 personeelsleden.

Vorige week was het personeel al ontevreden over het sociaal plan dat toen op tafel lag en liet daarom geen vrachten vertrekken uit het bedrijf. Woensdag kwam men dan wel met een bespreekbaar basisdossier aanzetten waarop het personeel de goederen vrijgaf. Dat duurde niet lang, want op dit moment is alles terug geblokkeerd. “Van meet af aan hebben we duidelijk gemaakt dat er een gelijke behandeling moet zijn voor de arbeiders en bedienden”, zegt Isabelle Verhaegen, secretaris van ACV Bouw-Industrie & Energie. “De opzegvergoeding is een te groot verschil. Een personeelslid met 35 jaar dienst heeft als bediende een wedde 35 maanden tegoed, terwijl dat voor een arbeider slechts 35 weken is.”

Gisteren werd opnieuw onderhandeld zonder resultaat. “Na herhaaldelijk aandringen komt Guerder, CEO van de groep Profialis, nu toch dinsdag terug naar Oeselgem nadat wij hadden voorgesteld om naar Clerval in Frankrijk te gaan”, aldus Verhaegen. “Wij staan open voor elk serieus voorstel.”

Ondertussen gaat geen enkel product de deur uit. Profialis wil zijn productie centraliseren in Clerval.

(evwd)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier