Rubriek Economie

Galloo uit Menen gaat Flinterstar ontmantelen en recycleren

16/06/16 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:33

Afvalverwerker Galloo uit Menen zal instaan voor de ontmanteling en recyclage van het Nederlandse vrachtschip Flinterstar.

Galloo uit Menen gaat Flinterstar ontmantelen en recycleren

Op dit moment is de berging van het vrachtschip Flinterstar, dat begin oktober 2015 zonk voor de kust van Zeebrugge, volop bezig. De wrakstukken gaan binnenkort naar de haven van Gent waar Galloo het schip zal ontmantelen en recycleren.

"Wij staan in de scheepvaartwereld bekend om onze innovatieve aanpak met een hoge recyclagegraad als resultaat", vertelt Pierre Vandeputte, gedelegeerd bestuurder bij Galloo. "Bovendien garanderen wij rederijen dat wij hun afgedankt schip met respect voor mens, arbeidsrecht en omgeving recycleren." Galloo staat op een White List als het gaat om scheepsontmanteling, wat aangeeft dat ze voldoen aan strenge milieunormen en arbeidsethiek. 98 procent van het materiaal zal hergebruikt worden.

In drie fases

Galloo uit Menen gaat Flinterstar ontmantelen en recycleren

De Flinterstar zal in drie fases ontmanteld worden. In een eerste fase wordt de cargo uit de Flinterstar gehaald. "Het gaat om damplanken, steunbalken en kraanonderdelen", weet Pierre Vandeputte. "De bergers laden de vracht, zo'n 3.000 ton, op een ponton dat daarna richting Galloo wordt gesleept." In een tweede fase zijn het kasteel en de machinekamers van de Flinterstar aan de beurt. En op een derde en laatste ponton verhuist het tweede deel van het schip naar Galloo Gent. In Gent zullen eerst alle schadelijke stoffen worden verwijderd. Het karkas en alle metalen keren terug naar de staal- en metaalindustrie.

Nog voor de winter moet de Flinterstar geborgen zijn.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!