Rubriek Economie

GAIA en Animal Rights eisen absolute openheid over inhoud actieplan

05/04/17 om 16:29 - Bijgewerkt om 17:26

De dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights nemen kennis van de aankondiging dat het varkensslachthuis in Tielt morgen de activiteiten opnieuw hervat. Dat besliste de Vlaamse overheid naar verluid op basis van een actieplan dat door de slachthuisverantwoordelijken is voorgelegd. Over de inhoud van dat actieplan is evenwel "nog niets bekend".

GAIA en Animal Rights betreuren dat hetgeen intussen bekend raakte over de inhoud van het actieplan van het varkenslachthuis in Tielt op nauwelijks meer duidt dan op wat de wet oplegt. Beide dierenrechtenorganisaties vrezen dat hiermee het fundamenteel probleem van normvervaging en heersende bedrijfscultuur van laksheid niet aangepakt wordt, laat staan opgelost.

Ze vragen dan ook aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, volledige openheid over de maatregelen die het slachthuis genomen heeft om herhaling van de afschuwwekkende varkensmishandelingen te voorkomen. "Daar heeft de hele bevolking recht op", reageren GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas eensgezind. "Het gaat hier immers niet om incidentele gevallen maar over structurele wanpraktijken en die vergen structurele maatregelen", klinkt het bij Animal Rights en GAIA.

Geen vertrouwen

"Eerst zien en dan geloven", onderstreept Michel Vandenbosch. "Gelet op de heersende mentaliteit van laksheid in dat slachthuis, heb ik er maar weinig vertrouwen in dat de bedrijfsleiding het dierenwelzijn werkelijk ter harte zal nemen." "Gezien de plannen om de slachtcapaciteit uit te breiden met één miljoen dieren extra waarbij er om de zes seconden een dier zal geslacht worden, is het dierenwelzijn ons inziens verre van verzekerd", vult Nadine Lucas aan.

Een en ander belet echter niet dat de daders van de mishandelingen en de verantwoordelijken voor de aan het licht gebrachte wreedheden hun verdiende straf niet mogen ontlopen. Daarom precies dienden GAIA en Animal Rights klacht in bij het parket van Brugge, GAIA stelde zich ook burgerlijke partij. Maandag stonden de organisaties nog zij aan zij aan de poorten het slachthuis om actie te voeren. Ruim 500 mensen namen deel aan het stil protest en legden witte bloemen neer.

(red)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!