Filip Dequeecker uit De Panne verzamelt oude billenkarren

Redactie KW

Billenkarren op de zeedijk. Het is een typisch Belgisch verschijnsel en wellicht zelfs uniek in de wereld. Gocartverhuurbedrijf Arizona uit De Panne is niet veel jonger en heeft de geschiedenis van het fenomeen als het ware mee helpen schrijven. Huidig zaakvoerder Filip Dequeecker (42) verzamelt zelfs zoveel mogelijk van die hele oude billenkarren.

“Natuurlijk ga ik die dan niet verhuren”, lacht Filip. “Veel te diefstalgevoelig. Er zitten echt juweeltjes bij. Er zijn er zelfs die gemaakt zijn uit metaal van benzinetanks uit de Tweede Wereldoorlog, misschien zelfs uit achtergelaten materiaal van Operatie Dynamo. Van dat metaal hebben ze een jeepje gemaakt, of een vliegtuigje. Heel knap, allemaal. Misschien ga ik die trapautootjes ooit wel eens tentoonstellen in de gemeente. Ik heb het gevoel dat dit echt allemaal kusterfgoed aan het worden is. Dus moeten we ervoor zorgen dat die leuke wagentjes niet verdwijnen.”

Weersgevoelige sector

In de topjaren waren er in De Panne alleen al zeven gocartverhuurders. “Evenveel gezinnen die hun bestaan puur uit één seizoen haalden”, aldus Filip Dequeecker. “Tegenwoordig hebben we in plaats van een seizoen een heel jaar nodig, onze sector is nu eenmaal heel weergevoelig. Vroeger bleef het ook bij het seizoen. Weet je wat je tegenwoordig minder en minder hebt, dat zijn opa en oma die in mei, juni met hun kleinkinderen op vakantie komen. Ook zijn er op tal van plaatsen aan de kust vakantiecentra verdwenen. In De Panne valt dat nog mee. De meeste van die centra liggen wat verder van het strand en worden zo minder ingenomen door nieuwbouwappartementen. Maar in vele andere kustgemeenten moeten de mutualiteiten die eigenaar zijn van die vakantiecentra besparen en dus doeken ze hun accommodaties op. Op de vrijgekomen plaatsen komen dan appartementen. Dat lokt dan weer een ander publiek: dat van de tweedeverblijvers. Die komen het hele jaar door ook grootouders met kleinkinderen, trouwens en dat helpt om de kalmere periodes tegenwoordig te overbruggen.”

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Niews Kust.