Rubriek Economie

Federale en Vlaamse regering ontvangen dinsdag vakbonden Bombardier

08/05/17 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:26

Dat melden de vakbonden maandagochtend. In de Brugse vestiging van de trein- en trambouwer wordt maandag niet gewerkt. Vrijdag werd op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering aangekondigd die 160 vaste en 40 tijdelijke jobs bedreigt.

Federale en Vlaamse regering ontvangen dinsdag vakbonden Bombardier

© BELGA

Aan het overleg nemen de federale ministers Kris Peeters (Werk) en François Bellot (Mobiliteit), Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits deel, zo verduidelijkte het kabinet-Peeters.

"Deze ochtend hebben we nog een personeelsvergadering om nog eens dieper in te gaan op de intentieverklaring van vorige week. Daarna zal het personeel gevraagd worden terug naar huis te gaan", aldus Freddy Bakker, van de socialistische vakbond ABVV. Hij voorspelt dat er deze week heel weinig activiteit zal zijn. "Dinsdag staan we al zeker piket zodat er niemand het bedrijf in kan", vult Steven Bogaert van ACV Metea aan.

Dinsdag hebben de mensen van Bombardier afspraak op het kabinet van minister Peeters in Brussel met ministers van de federale en Vlaamse regering. Later deze week zullen wellicht gesprekken opgestart worden tussen de sociale partners en de lokale directie van Bombardier Brugge.

Delen

De kans dat het werk dan hervat zal worden, hangt af van de uitkomst van het overleg

"Tot woensdagochtend 9.30 uur zal er al zeker niet gewerkt worden. Dan hebben we opnieuw een personeelsvergadering waarbij we het personeel zullen inlichten over onze ontmoeting op het kabinet van minister Peeters", aldus Bogaert. De kans dat het werk dan hervat zal worden, hangt af van de uitkomst van het overleg. Als het aantal ontslagen niet kan terug gedrongen worden, of er geen ander nieuws uit de bus, komt zullen de acties wellicht voort gezet worden.

"De mensen hebben afgelopen weekend alles een beetje kunnen laten bezinken, maar verwerkt is het zeker niet, zeker voor de mensen op de getroffen afdelingen. Voor hen is het heel hard", aldus Bakker.

Vorige week kondigde de Europese directie van de Canadese groep aan dat 200 banen bedreigd zijn, waarvan 160 vaste medewerkers. Bombardier wil onder meer de ruwbouwafdeling sluiten en de leiding van de Brugse site overdragen aan het Franse Crespin.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!