Familietraditie bij De Vossemolen in Rumbeke in ere hersteld: opnieuw warme bakkerij

Marleen Swaenepoel en Jean-Paul Vinckier blazen De Vossemolen nieuw leven in. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Nog een weekje en dan zwaait De Vossemolen in Rumbeke de deuren weer wagenwijd open. Jean-Paul Vinckier en Marleen Swaenepoel toverden hun meer dan honderd jaar oude zaak om tot een unieke ambachtelijke bakkerij en delicatessenzaak. “Deze bakkerij is ons leven”, zeggen ze.

De geschiedenis van De Vossemolen in de Moorseelsesteenweg gaat al ruim honderd jaar terug in de tijd. Jean-Paul Vinckier (58) vormt samen met zijn echtgenote Marleen Swaenepoel (47) de derde generatie in de bakkerij, maar eind 2006 besloten ze te stoppen met de familiezaak. “De zaak was verouderd en we hadden eigenlijk het idee dat we de trein hadden gemist. We kozen allebei voor een job buitenshuis.”

Jean-Paul werd bakker bij AD Delhaize in Wevelgem, Marleen kon aan de slag bij Unilin in Izegem. “Als enige vrouw tussen 160 mannen”, glimlacht ze. “Maar ik kon ze allemaal aan.”

In 2008 heropende Marleen echter De Vossemolen. “Ik miste het contact met de klanten te veel en ging opnieuw van start met een koude bakkerij en kruidenierszaak. Jean-Paul bleef gewoon bij Delhaize werken, maar de roep om opnieuw met een volwaardige bakkerij te starten, werd steeds groter. Ik hield wel van mijn ‘nieuwe’ winkel, maar de zaken mochten iets beter draaien, vond ik. Ik kroop elke dag om 4.30 uur uit de veren om alles af te bakken en stond tot 19 uur achter de toonbank. Als je zo veel uren klopt, mag het ook iets opleveren.”

“We zijn nauw verbonden met de omgeving. Net daarom hebben we de vossemolen in ons logo verwerkt”

Op 15 januari sloot De Vossemolen opnieuw de deuren, maar nu voor stevige verbouwingen. “We hebben een compleet nieuwe winkelruimte geïnstalleerd, maar investeerden ook in een nieuwe bakoven. Nu is onze zaak een ambachtelijke bakkerij, maar tegelijk een delicatessenzaak en buurtwinkel. Jean-Paul krijgt de steun van bakker Marnix Galloo en je zal bij ons terecht kunnen voor liefst twaalf verschillende soorten brood, een uitgebreid gamma patisserie, maar ook voor groenten en fruit, charcuterie en kaas, belegde broodjes, wijn… We willen de wijk Vossemolen en Rumbeke weer op de kaart zetten. We speelden even met het idee om de naam van onze zaak te wijzigen, maar dat kunnen we gewoon niet. We zijn intens verbonden met deze omgeving. Niet voor niets hebben we de vossemolen van weleer in ons logo verwerkt.”

Familietraditie

Jean-Paul kan binnen een drietal jaar met pensioen, maar dat schrikt het koppel niet af om deze nieuwe stap te zetten. “We hebben jaren als zelfstandige gewerkt. Dit zit gewoon in ons bloed”, pikt Jean-Paul in. “Toen ik de eerste keer met de nieuwe bakoven aan de slag kon, was ik zo blij als een kind. Deze bakkerij is gewoon ons leven. Ook de buurt reageert erg tevreden op onze plannen. Dat doet deugd.”

Jean-Paul en Marleen blazen de familiezaak zo nieuw leven in en ook Jean-Pauls vader Paul (90) is in de wolken. “Hij is erg blij dat de familietraditie weer wordt voortgezet en houdt de veranderingen nauw in de gaten.” Ook de kinderen Gillis (20) en Isabel (21) volgen de vernieuwde zaak op de voet. “Zij hebben allebei een compleet andere opleiding gekozen. We weten dus niet of er opvolging zit aan te komen. Dat zien we later wel.”

De Vossemolen houdt in het weekend van vrijdag 9 tot zondag 11 maart een feestelijke opening en trakteert alle klanten op hapjes. De zaak is dagelijks van 6.30 tot 18.30 uur doorlopend open, behalve op dinsdag en woensdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier