Familierestaurant uit Watou heeft Beste Wijnkaart volgens Gault&Millau

Pieter Verheyde van restaurant Terminus heeft de beste wijnkaart volgens Gault&Millau. (Foto a-MD)
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Geen sterrenrestaurant, maar het familierestaurant Terminus in Watou heeft de ‘Beste Wijnkaart van de Belgische restaurants volgens Gault&Millau 2018. En het is niet het enige West-Vlaamse restaurant dat in de prijzen valt.

Eigenaar van het restaurant met de beste wijnkaart is Pieter Verheyde, in 2011 nog de beste sommelier van België. Toen werkte hij bij Hof van Cleve. Drie jaar geleden namen Pieter en zijn vrouw het familierestaurant Terminus in de Callicannesweg in Watou over van Pieters ouders. Het restaurant ligt pal op de Belgisch-Franse grens en toen er nog een douane was erg populair bij truckers. Sinds Pieter de wijnkaart beheert, is het restaurant ook erg in trek bij wijnliefhebbers.

West-Vlaanderen heeft blijkbaar goede drankenproevers. Edison uit Koksijde tekent voor de Bierkaart van het Jaar.

Chambre Séparee van Kobe Desramaults met centraal de oven is de Beste Nieuwkomer. (Foto MVM)
Chambre Séparee van Kobe Desramaults met centraal de oven is de Beste Nieuwkomer. (Foto MVM)

De Nieuwkomer van het Jaar is Chambre Séparée. Kobe Desramaults, afkomstig van Dranouter, opende zijn nieuwe restaurant eind mei 2017 zijn nieuwe restaurant in de Belgacomtoren in Gent. Met 17,5 punten op 20 is hij de hoogste nieuwkomer in de lijst.

Dokkoon Kapueak van Bo Raan in Knokke is de Aziaat van het jaar volgens Gault&Millau.

De Trofee Prijs-Plezier voor Vlaanderen is voor restaurant Siphon in Damme. In dezelfde regio kreeg Bruut in Brugge de prijs voor de Gastro-Bistro van het Jaar.

Naast de verschillende trofeeën is het elk jaar ook weer uitkijken naar de punten die de inspecteurs aan de verschillende restaurants hebben gegeven. Dit jaar wordt boven de 15 ook met halve punten gewerkt. Zet’joe van Geert Van Hecke van het voormalige driesterrenrestaurant in Brugge, is de hoogste West-Vlaamse nieuwkomer met 17 op 20. Evenveel punten zijn er voor nieuwkomer Danny Horseele met zijn gelijknamige restaurant in de Ghelamco Arena in Gent. Hij is de voormalige kok van ‘t Molentje in Zeebrugge en haalde met restaurant Danny Horseele in Dudzele nog 18 op 20. Den Gouden Haerynck zakt een puntje van 17 naar 16. In totaal zakken veertien restaurants met een punt.

Er staan 173 West-Vlaamse restaurants in de Gault&Millau 2018, op een totaal van 836. Er zijn 18 nieuwkomers en 17 verdwenen uit de gids. Van die laatste is een groot deel gestopt met hun restaurant of kozen de chefs voor een nieuw concept.

(MVM)

Klik hieronder voor een volledig overzicht van de West-Vlaamse noteringen in Gault&Millau 2018

GM2018.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier