Familiebedrijf na tachtig jaar in andere handen

Jan Bauwens. © AFr
Redactie KW

Jan Bauwens (80) heeft de fakkel van zijn gekende meubelfabriek in Beernem doorgegeven aan David Lano en Frederic Merlin. Het familiebedrijf met 180 werknemers komt zo na 80 jaar in nieuwe handen. “Mijn kinderen wilden spijtig genoeg de leiding niet overnemen.”

Het verhaal van de meubelfabriek Bauwens Beernem gaat in 1935 van start wanneer Gaston Bauwens en zijn echtgenote een eenmanszaak beginnen in een rijwoning in Oostkamp. Na de oorlog lanceerde het bedrijf een eigen gamma meubelen, waaronder goedkope eet- en slaapkamers. De firma groeide snel en en in 1957 kwam zoon Jan de rangen vervoegen. Het bedrijf, dat toen al een 80-tal werknemers telde, kreeg een internationaal karakter waardoor de site in Oostkamp als snel te klein werd en in 1961 een gloednieuwe, moderne fabriek in de Nijverheidsstraat in Beernem bij werd gebouwd. In 1981 overleed Gaston Bauwens en nam Jan de leiding over.

Ik zal het contact met onze mensen hard missen

Zes jaar later kwamen ook zijn zoon Nicojan en dochter Jannic in het bedrijf, dat vandaag 180 mensen tewerk stelt, wereldwijd meubelen exporteert en een jaarlijkse omzet van 24 miljoen euro realiseert. Maar na meer dan 60 jaar onverminderde inzet voor zijn bedrijf heeft Jan beslist om de fakkel door te geven. “Er is een tijd van komen en een tijd van gaan”, zegt Jan, die in december 81 jaar wordt. “Maar het is zeker geen gemakkelijke beslissing geweest. Deze fabriek heeft mijn hele leven beheerst. Ik stond elke dag om 7.20 uur in het bedrijf. Maar nu vallen alle verantwoordelijkheden plots weg. Ik zal het contact met onze mensen hard missen. Ik stel mij wel nog tot het einde van het jaar ter beschikking van de overnemers.”

Nieuwe zaakvoerders

De bedrijfsleiding komt in handen van de jonge ondernemers Frederic Merlin en David Lano, zoon van wijlen Pierre Lano uit Harelbeke. Zij hebben begin augustus het handelsfonds overgenomen. Zoon Nicojan blijft wel als minderheidsaandeelhouder aanwezig in het bedrijf. Dat zijn kinderen de leiding niet zelf overnemen, steekt bij Jan Bauwens. “Dat is voor mij uiteraard een grote tegenslag“, zucht Jan. “Maar het is niet anders. Ik kan hen niet forceren. Voor mij was sowieso het moment aangebroken om ermee op te houden. Het is tijd om samen met mijn vrouw Nicole wat meer van het leven te genieten.”

Financieel gezond

In 2003 werd de meubelfabriek met enkele zware tegenslagen geconfronteerd. Door de oprukkende lageloonlanden kelderde de verkoop en tot twee keer toe brak er brand uit op de vestiging in Beernem. In maart 2003 legde een zware brand de helft van de Oostkampse fabriek in de as. Na die brand werd de vestiging in Oostkamp gesloten. Maar Jan heeft het liever niet over die donkere bladzijdes en richt zijn blik op de toekomst van het bedrijf. “Deze overname is de beste manier om de continuïteit van het bedrijf te garanderen“, stelt hij. “Voor de werknemers is het alvast een opsteker dat hun anciënniteit gewoon doorloopt. Het bedrijf is vandaag financieel gezond en een van de meest bloeiende in de streek, maar wat de toekomst zal brengen, weet ik uiteraard niet. Hopelijk kiezen de overnemers de juiste weg.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier