Familiale landbouwers in Ieper willen dat ‘grondroof’ stopt

"De familiale landbouw vraagt begrip, inspraak en erkenning voor hun jarenlange inzet voor het onderhouden van de open ruimte", zegt ABS. (Foto dvdb)
Redactie KW

Veel landbouwers uit het Ieperse stellen zich vragen bij het verdwijnen van de landbouwgrond. Daarom hield het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) afgelopen week actie.

“Er is momenteel een graaicultuur aan de gang om elke lap grond een andere bestemming te geven”, klinkt het bij ABS Ieper. “Dat is een proces dat al enkele jaren bezig is. De laatste jaren versnelt dat proces echter onder druk van allerlei belangenorganisaties. Wij kunnen dat niet aanvaarden.”

De mogelijke komst van industriezone Reigersburg (tussen de Noorderring, de Diksmuidseweg en de Veurnseweg) is een doorn in het oog van de landbouwers. “Dat is 80 hectare landbouwgrond die een andere bestemming krijgt. Daarvan is 44 hectare bestemd voor industriegebied, terwijl de rest dient als buffergebied voor de Kunstenaarswijk. Ook het doorsnijden van zo veel hectare landbouwgrond voor de aanleg van een nieuwe weg naar Veurne is absurd. Het blijft verspilling van grond.”

Ook over de mogelijke erkenning van de frontstreek tot Unesco-Werelderfgoed en de heraanleg van het Palingbeekdomein is ABS Ieper niet te spreken.

(dvdb/DFM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 14 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier