Europa moet oordelen of subsidiëring windmolenpark marktconform is

De discussie draait rond de Belgische subsidiëring voor het windmolenpark in de Noordzee. © BELGAIMAGE
Redactie KW

Het is aan de Europese Commissie om te oordelen of de manier waarop België het windpark op zee subsidieert marktconform is of niet. Dat zeggen staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer en zijn collega voor Energie Marie Christine Marghem.

De Standaard schrijft dat er voor een gelijkaardig windpark in Nederland 2,5 miljard euro subsidies minder worden doorgerekend aan de consument dan in België en verwijst naar het feit dat bij de veiling van het eerste deel van het windpark Borssele in Nederland een veel lagere prijs is bedongen dan wat de Nederlandse overheid naar voren had geschoven als maximumprijs.

Het bod van het Deense bedrijf voor hernieuwbare energie Dong kwam de helft lager uit dan die maximumprijs. Het bod van Dong roept volgens de krant meteen grote vragen op over de (duurdere) subsidiëring van de Belgische windenergieparken op zee.

“Andere projecten”

Maar volgens Marghem en De Backer is het Nederlandse project niet zomaar vergelijkbaar met het Belgische offshorewindprojecten Rentel en Norther. “In ons land is in het verleden beslist om domeinconcessies toe te kennen voor de bouw en de exploitatie van offshore windmolens. Nederland werkt daarentegen met tenders”, klinkt het.

“Binnen het systeem van de domeinconcessies zijn we erin geslaagd de subsidieprijs voor Norther en Rentel met 1,1 miljard euro te verlagen ten aanzien van het systeem (KB) van 4 april 2014”, zegt staatssecretaris De Backer.

Wachten op oordeel EC

De Open Vld-staatssecretaris erkent wel dat het bod in Nederland een “game changer” kan betekenen voor de offshore energie in Europa. De Backer: “De Belgische regering zal voor de drie toekomstige parken nieuwe voorwaarden creëren om de ondersteuning nog meer te verlagen”. “Aan de CREG zullen we een studie vragen naar de mogelijke financierings- en steunmechanismen van de nieuwe parken”, vult minister Marghem aan. De MR-minister wil daarbij ook nagaan of burgerparticipatie – zoals bij onshorewindmolens – een piste kan zijn.

In ieder geval is het dossier van Rentel en Norther genotificeerd bij de Europese Commissie. “We wachten hun oordeel af. De Europese Commissie zal zich uitspreken over het feit of de huidige voorliggende voorwaarden al dan niet marktconform zijn”, besluiten Marghem en De Backer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier