Eurometropool zoekt tweede adem met nieuwe directeur

Redactie KW

Het Agentschap van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik heeft met Loïc Delhuvenne een nieuwe directeur. Hij is donderdag voorgesteld door zijn voorzitter Rudy Delmotte.

Het Agentschap van de Eurometropool beleeft een overgangsjaar. “Onder meer door het vertrek van Stef Vanden Meulebroucke, maar ook door de regionale verkiezingen in Frankrijk die het landschap dooreen hebben geschud”, opent Delmotte. Dat liet het Agentschap toe om even stil te staan en in de spiegel te kijken. “De routine kwam in de plaats van de droom“, aldus Delmotte. Alle veertien institutionele partners zijn bevraagd en hoewel iedereen opnieuw een eigen weg begon op te wandelen, bleken de verzuchtingen dezelfde: een te grote en complexe organisatie en een gebrek aan visibiliteit en concrete, tastbare realisaties.

Loïc Delhuvenne moet de Eurometropool nu weer op de rails krijgen. “We willen concrete acties uitwerken, faciliteren en een eerste contactpunt vormen voor alle spelers in de Eurometropool. We willen iedereen samenbrengen om zo het huwelijk te doen slagen“, aldus Delhuvenne, die wil werken aan de visibiliteit en de toegankelijkheid.

Twee jaar voorzitterschap in beurtrol

Het agentschap wil ook morrelen aan de statuten en zo het voorzitterschap optrekken tot twee jaar. Nu is dat amper één jaar. Er zou gewerkt worden met een beurtrol, waarbij het voorzitterschap beurtelings naar Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië gaat. Bedoeling zou dan zijn om twee tot drie thema’s, waaronder mobiliteit, uit te werken in een voorzitterschap. “Een Eurometropool 2.0, dicht bij de burgers, en zichtbaar en voelbaar op het terrein“, aldus de nieuwe directeur.

In juli staat de Algemene Vergadering op het programma, waar de eerste concrete lijnen uitgetekend zullen worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier