EU-Gerecht vernietigt boete voor glasbedrijf Soliver uit Roeselare

Redactie KW

Het Gerecht van de EU heeft vrijdag de boete vernietigd van 4,396 miljoen euro die de Europese Commissie eind 2008 opgelegd had aan Soliver. De Commissie had de familiale glasproducent uit Roeselare beboet voor deelname aan kartelafspraken voor de de Europese markt van autoglas.


De boete ter hoogte van 10 procent van de omzet in 2007 kwam er wegens vermeende deelname aan kartelafspraken met Compagnie de Saint-Gobain, Asahi Glass en Pilkington Group. Maar Soliver ging in beroep bij het Gerecht, de rechtbank van eerste instantie bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg.

Het Gerecht verklaarde de beschikking van de Commissie nietig. De door de Commissie aangevoerde gegevens geven volgens het Gerecht “geen voldoende samenstel van aanwijzingen om te concluderen dat Soliver heeft deelgenomen aan de enkele en voortgezette inbreuk door de drie grote autoglasproducenten.”

De contacten tussen Soliver en de drie grote internationale glasbedrijven acht het Gerecht wel bewezen. “Maar het Gerecht stelt vast dat de Commissie een en ander niet als een afzonderlijke inbreuk heeft aangemerkt. Daarom wordt de beschikking geheel nietig verklaard.”

Soliver NV is een familiebedrijf dat glas produceert voor de automobiel- en de bouwsector.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier