Erik Van Deursen: “Vorige staking van die omvang? 30 jaar geleden tegen de volmachten”

Redactie KW

Een vuurtje, autobanden, rode en groene jasjes, mutsen en vlaggen. De Vlamingstraat in Wevelgem is afgesloten, maandagochtend. Erik Van Deursen, de provinciaal verantwoordelijke van het ABVV, geeft er tekst en uitleg.


“We mogen aannemen dat er vrij algemeen wordt gestaakt. In tussen de 50 en de 70 procent van de bedrijven wordt actie gevoerd”, legt ABVV-verantwoordelijke Erik Van Deursen uit.

Militanten meldem tussendoor waar er intussen nog stakingspiketten werden geposteerd. In de Nijverheidsstraat op het industrieterrein in Gullegem, bij tabakfabrikant Gryson in Menen – het bedrijf werd onlangs verkocht en gaat volgend jaar dicht… wordt gemeld. Het is de eerste keer dat er bij Gryson wordt gestaakt. Ook op het bedrijventerrein in Waregem worden nu – zes uur in de ochtend – stakingspiketten gesignaleerd, wordt aan Erik Van Deursen gemeld.

Hoe lang het geleden is dat er zo’n algemene staking werd gehouden? Erik Van Deursen moet daarover even kort nadenken. “Het is een hele tijd geleden, in elk geval. Dat moet… 30 jaar geleden zijn,” zegt hij. “In de tijd van de volmachtenregering onder Martens. Het is wreed en veelbetekenend dat wij nu in 2014 opnieuw naar die situatie van 30 jaar geleden moeten verwijzen”, zegt hij.

Voorlopig is rustig aan de piketten. Er worden nergens opstootjes gemeld. “In de aanloop naar de staking kregen wij vorige week toch van diverse werknemers in kleinere bedrijven vraag naar informatie over de staking, over stakingsrechten enz. In kmo’s is dat niet zo vanzelfsprekend.”

Voor de algemene nationale stakingsdag van 15 december willen de bonden nog een tandje bijsteken.