Electrawinds heeft kroonjuweel Biostoom nu toch verkocht

Redactie KW

Het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds heeft zijn belang in Biostoom, de centrale die beschouwd wordt als het kroonjuweel van de groep, nu toch verkocht.

Dat blijkt woensdag uit een persbericht. Het belang van 80 procent gaat voor het grootste deel naar het Limburgse Bionerga (70 procent), en de rest (10 procent) naar de bestaande co-eigenaar NEIF. Hoeveel de verkoop opbrengt, is niet duidelijk.

Verkoop niet over één nacht ijs

De verkoop van Biostoom had heel wat voeten in de aarde. Op 20 januari kondigde het groenestroombedrijf uit Oostende aan dat Bionerga zijn belang van 80 procent zou overnemen. Met die aankoop zou de schuldenput bij Electrawinds deels gedempt worden.

Maar tien dagen later leek het erop dat de verkoop weer op losse schroeven stond. Bionerga zou volgens TV Limburg de pauzeknop hebben ingedrukt omdat het vreesde dat bij de overname ook de schuldenclaims van Electrawinds zouden worden overgenomen. Bionerga wilde de biostoomcentrale ‘vrij en onbelast’ kopen. Electrawinds wilde toen niet reageren, maar bevestigt woensdag dat de deal is doorgegaan.

Nieuwe deadline op 20 februari

Het was nodig dat er geld bij het bedrijf binnenkwam: op 20 februari moet een tweede verslag van de herstructurering worden ingediend bij de Oostendse rechtbank van koophandel. Een paar weken later moeten de schuldeisers zich dan uitspreken over het reorganisatieplan. Het bedrijf is beschermd tegen schuldeisers.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier