Electrawinds brengt verslag uit bij rechtbank van koophandel

Redactie KW

Het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds heeft zoals juridisch voorgeschreven vandaag in de handelsrechtbank van Oostende verslag uitgebracht over zijn reorganisatieplan.

Op basis van dit verslag zullen de schuldeisers stemmen of ze al dan niet akkoord gaan met de herstructurering. Volgens de krant De Tijd valt het plan grotendeels samen met het voorstel dat investeringsfondsen Gimv en PMV hebben uitgewerkt.

Drie maanden beschermd tegen schuldeisers

Eind december kreeg het groenestroombedrijf van de rechtbank drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. Electrawinds kon voortwerken onder de wet betreffende de continuïteit van ondernemingen (WCO). Een van de voorwaarden die gesteld werden, was het opstellen van een maandelijks verslag. Dat is op tijd gebeurd. Vandaag was ook de laatste dag waarop Electrawinds die WCO-procedure kon verlengen.

De jongste weken bleef het stormachtig in Oostende. Zo maakte CEO Luc Desender niet alleen ruimte voor drie aangestelde gerechtsmandatarissen in de raad van bestuur, hij zag ook Guido Bollue zijn taken als crisismanager overnemen. Tussentijds probeerde Electrawinds de schuldenput te vullen door de verkoop van kroonjuweel Biostoom. Tachtig procent kwam in handen van het Limburgse Bionerga.

Toekomst blijft onduidelijk

Hoe de toekomst eruit zal zien, is nog onduidelijk. Volgens de De Tijd op zijn website valt het ingediende plan grotendeels samen met het voorstel van Gimv en PMV. Dit voorstel zou erop neerkomen dat de schuldeisers het gros van het windenergiebedrijf gaan controleren. De aandeelhouders, met Winpar van Desender op kop, zouden de controle kwijtspelen. Op 13 maart komen de schuldeisers bijeen en kunnen ze stemmen over het herstructureringsplan.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier