El Gato Negro in Torhout zoekt na 22 jaar nieuwe uitbater

Redactie KW

“Van zodra een geschikte overnemer zich aanbiedt stoppen we ermee. Maar we hopen dat ons Spaans café zijn ziel kan behouden.”

Al sinds Marleen Dedecker (61) en Jan Van Stichel (62) elkaar in Gent leerden kennen tijdens hun hogere studies vertaler Engels-Spaans, koesterden ze de droom een eigen horecazaak op te starten. Enkele onderhandelingen daaromtrent sprongen nipt af en het zou pas twintig jaar later zijn dat ze de beslissende stap durfden zetten. Samen met een Vlaams-Spaans koppel openden ze de taverne ‘El Gato Negro’ in de Breidelstraat, meer bepaald in het pand waar vroeger het jeugdcafé Charlie’s, en nog eerder het bekende café Eykendaele huisde.

In april 1996 beslisten Marleen en Jan om de zaak alleen verder te runnen maar dan als een muziek-en tapasbar. “Aanvankelijk waren vooral de middagen erg druk met de talrijke Reno-studenten, maar stilaan begonnen de mensen ook ‘s avonds de weg naar de ‘Gato’ te vinden”, steekt Jan van wal. “Het was de periode dat de avondcursussen Spaans heel populair waren en al gauw zakten er avondscholen van over heel West-Vlaanderen af om te genieten van de Spaanse sfeer en keuken. De diverse soorten paella’s, de zarzuela en het rijke tapasaanbod vielen in de smaak en wie op zaterdagavond een tafeltje wou bemachtigen moest vooraf reserveren.”

Naast het culinaire aanbod investeerde El Gato Negro ook veel energie in Spaans-culturele evenementen zoals tentoonstellingen, voordrachten, toneelvoorstellingen en Flamenco-concerten. “Die concerten lokten veel volk”, stelt Marleen. “Maar het oubollige interieur en de gebrekkige infrastructuur noopten ons in 2010 tot een drastische renovatie. Met behoud van Spaanse accenten werd toen een strakkere ruimte gecreëerd die ook kon functioneren als concertzaal voor 60 mensen.”

El Gato Negro in Torhout zoekt na 22 jaar nieuwe uitbater

Marleen en Jan hadden intussen met enkele melomane vrienden vzw ‘The Black Cat’ opgericht waarmee ze de leemte aan goede live jazzmuziek in Torhout wilden invullen. “In de voorbije jaren zijn deze maandelijkse concerten uitgegroeid tot absolute voltreffers met een trouw publiek en een internationaal podium”, vervolgt Jan. “Het dalend restaurantbezoek door strenge alcoholcontroles en de algemene rookstop wisten we op te vangen door een stevige traiteur-reputatie op te bouwen. Steeds meer mensen ontdekten het gemak en de gezelligheid van een dampende pan paella aan de tafel van hun genodigden te serveren.”

Maar na 22 jaar hebben Jan en Marleen nu beslist om de fakkel door te geven. “Het vele werk begint fysiek serieus door te wegen en van zodra een geschikte overnemer zich aanbiedt stoppen we ermee. Maar we hopen uiteraard dat ons Spaans café zijn ziel zal kunnen bewaren en de concerten van The Black Cat hier zullen kunnen blijven doorgaan. We blijven trouwens actief in de vereniging en willen na het stopzetten van de zaak trouwens ook zelf terug actief musiceren.”

(AF)

Wie zich geroepen voelt om El Gato Negro over te nemen kan Jan en Marleen contacteren via elgatonegrotablao@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier