Rubriek Economie

Einde aan discussie in Bredene: "Camping Costa moet gronden vrijmaken tegen 2018"

16/09/16 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:40

Er lijkt een einde te komen aan het dispuut dat al geruime tijd woedt tussen de gemeente Bredene en de uitbaters van Camping Costa.

Einde aan discussie in Bredene: "Camping Costa moet gronden vrijmaken tegen 2018"

Inzet van de discussie: een strook grond die door de campinguitbaters geclaimd werd als hun eigendom maar die het gemeentebestuur naar eigen zeggen al jaren geleden onteigende om er een toegangsweg naar recreatiedomein Grasduinen aan te leggen. "Het Hof van Beroep van Gent heeft nu een einde gemaakt aan deze zaak via een duidelijk arrest. Maakt Camping Costa de gronden uiterlijk eind maart 2018 niet vrij dan moeten de uitbaters voor elke dag vertraging een dwangsom van 500 euro betalen", aldus schepen Kristof Vermeire.

Het Bredens gemeentebestuur is sinds juni 2011 verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het 8 ha groot recreatiedomein Grasduinen, dat centraal in de campingzone ligt en onder meer werd aangelegd in functie van de campings. Het gemeentebestuur heeft dit domein in erfpacht van Toerisme Vlaanderen, dat er 2 miljoen euro in investeerde.

Er zijn momenteelal 4 toegangswegen voor fietsers en voetgangers naar het domein: twee vanuit de Zandstraat en een vanuit respectievelijk de Duinenstraat en Klemskerkestraat. Het gemeentebestuur startte inmiddels ook de onteigeningsprocedure op voor de aanleg van een parking nabij het recreatiedomein met bijhorende toegangsweg vanuit de Duinenstraat.

"Alhoewel het gemeentebestuur eigenaar is van percelen grond die de toegang mogelijk moet maken voor fietsers en voetgangers vanuit het toeristisch centrum van Bredene (Kapelstraat / K. Astridlaan), wordt dit tot op vandaag nog altijd onmogelijk gemaakt door de uitbaters van de Camping Costa", schetst schepen voor ruimtelijke ordening Kristof Vermeire (CD&V) de kern van het probleem.

Delen

Hof van Beroep in Gent heeft nu een definitief einde gemaakt aan deze vertragingsmanoeuvres, met een duidelijk arrest

Een oplossing is volgens nu echter toch stilaan in zicht: "Het Hof van Beroep in Gent heeft nu een definitief einde gemaakt aan deze vertragingsmanoeuvres met een duidelijk arrest waarbij wordt gesteld dat camping Costa de gronden van de gemeente uiterlijk eind maart 2018 moet vrijmaken. Voor elke dag vertraging is een dwangsom van 500 euro opgelegd.

De gronden van de toegangsweg van de K. Astridlaan richting Grasduinen werden al onteigend in 1998. In de voorbije jaren werden de gemeentelijke percelen echter geleidelijk aan ingenomen door de betrokken campinguitbaters. Al die tijd hebben ze geweigerd om de gronden vrij te maken waardoor we niet in staat waren dit belangrijke verbindingspad aan te leggen."

Tegen het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van 5 maart 2015, waarin de campinguitbaters verplicht werden de gronden vrij te maken, werd beroep aangetekend. "In de hoop hiermee enkele jaren tijd te winnen", aldus nog Vermeire. "Het Arrest van het Hof van Beroep is er echter sneller gekomen dan vermoed door de tegenpartij. En dat arrest is klaar en duidelijk : de bewuste percelen zijn onbetwistbaar eigendom van het gemeentebestuur en moeten vrijgemaakt worden tegen maart 2018. Vanaf de Paasvakantie 2018 zullen toeristen en inwoners het recreatiepark Grasduinen dus eindelijk ook kunnen bereiken vanuit de K. Astridlaan en Kapelstraat!".

Delen

Door de onrechtmatige inname en de juridische procedures, worden de andere campings in onze gemeente benadeeld

Vermeire beklemtoont dat het gemeentebestuur deze vertragingsmanoeuvres betreurt. "Hierdoor moet de meer dan noodzakelijke verbinding tussen het toeristisch centrum van Bredene en Grasduinen uitgesteld tot het voorjaar van 2018. Zes van de elf campings langs de K. Astridlaan hebben op vandaag geen rechtstreekse toegang tot het recreatiedomein en zijn dus afhankelijk van deze toegangsweg. Heel wat toeristen die verblijven in de campingzone K. Astridlaan of dagjestoeristen die vanuit Bredene-Duinen Grasduinen willen bereiken, moeten dit nu nog doen via de andere toegangswegen, die op respectabele afstand liggen.

Door de onrechtmatige inname van onze grond en de juridische procedures die tot niets behalve vertraging hebben geleid, worden de andere campings en vooral ook het toerisme in het algemeen in onze gemeente benadeeld. Net nu uit cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt dat het kampeertoerisme in Vlaanderen forse klappen krijgt", besluit schepen Vermeire.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!