Eigenaar dancing verbouwt pand zonder vergunning

In dit gebouw in de Izegemsestraat plande Klaas De Coster een nieuwe dancing. © LOO
Axel Vandenheede

Er komt geen discotheek in de Izegemsestraat in Heule: het Kortrijkse schepencollege weigerde een bouwvergunning af te leveren aan Flight 90 om een industrieel gebouw aan te passen. “We hebben intussen zelf moeten vaststellen dat er al verbouwingswerken zijn uitgevoerd”, stelt Bert Herrewyn. Zaakvoerder Klaas De Coster mag zich dus ook nog aan een boete verwachten.

Oktober blijkt nog maar eens een slechte maand te zijn voor Klaas De Coster, de man achter Flight 90: op 22 oktober 2016 kreeg hij van stad Kortrijk te horen dat het openingsfeest de dag nadien niet mocht doorgaan, deze week kreeg de Brabantse ondernemer van het schepencollege het bericht dat hij geen bouwvergunning krijgt om een deel van het gebouw van 3.500 m² in de Izegemsestraat 363 te verbouwen.

“Deze aanvraag hing samen met een aanvraag tot regularisatie van een stuk verharding op de site”, stellen schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) en schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD). “Maar die aanvraag werd in augustus geweigerd door ons.”

De regularisatie was nodig om Flight 90 over een parking voor 181 wagens te laten beschikken. “De zaakvoerder stelde dat hij wekelijks 650 personen verwachtte, wat zou leiden tot maximum 190 voertuigen. Maar een studie over parkeren bij een discotheek geeft aan dat er voor 650 personen 188 tot 228 parkeerplaatsen moeten worden voorzien.”

Geen precedent

Deze week boog het schepencollege zich dan over die stedenbouwkundige aanvraag. Daarbij moesten de schepenen twee bezwaarschriften meenemen, die deels gegrond werden bevonden. “Wij hebben uiteindelijk geen vergunning gegeven“, vervolgt Bert Herrewyn. “Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is een discotheek daar niet in overeenstemming met het gewestplan en is het gebouw, dat op een bedrijvenpark ligt, bestemd voor een industriële activiteit. Mochten we toch een uitzondering toestaan, dan zouden we een precedent scheppen en dat willen we niet.”

“We hebben ook adviezen van een aantal derden gekregen. Zo gaf zowel intercommunale Leiedal als de dienst economie een ongunstig advies omdat het pand deel uitmaakt van Bedrijvenpark Kortrijk Noord en daar industriële activiteiten zijn voorzien. De brandweer stelde dan weer dat het pand niet als industrieel gebouw én als dancing kan worden gebruikt.” Het grootste deel van het gebouw (70 procent) doet dienst als opslag en herstelplaats voor materiaal voor evenementen.

Flight 90 lijkt dus ook bij de tweede poging niet van de grond te komen in Kortrijk. Meer zelfs: de zaakvoerder mag nog een boete verwachten. “We hebben vastgesteld dat er al een aantal structurele aanpassingen aan het gebouw zijn gebeurd. Zonder een bouwvergunning. Dat kan niet. De zaakvoerder kwam nochtans al verschillende keren bij onze diensten langs om te overleggen. Als stadsbestuur zullen wij ons nu beraden over een eventuele boete.”

Klaas De Coster was onbereikbaar wegens een verblijf in het buitenland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier