EGTS ijvert voor betere verbondenheid tussen regio’s op economisch en sociaal vlak

Redactie KW

De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) wil de grensoverschrijdende samenwerking tussen regio’s optimaliseren. In dit geval tussen West-Vlaanderen en de volledige Opaalkust aan Franse kant.

“Een voorbeeld van hoe Europa wel degelijk positieve zaken realiseert”, legt codirecteur Katarina De Fruyt uit. “Het uitwerken van een grensoverschrijdend fiets- en wandelpadennetwerk, de regeling van de afwatering van het hemelwater in de regio en het openbaar vervoer aan beide kanten van de grens zijn voorbeelden van de niet onbelangrijke rol die de EGTS vervult.”

De EGTS West-Vlaanderen/ Flandre-Dunkerque-Côte d’ Opale bestaat sinds 2009. Het is een Europese rechtsfiguur waardoor publieke overheden aan beide kanten van de grens zich kunnen verenigen in een juridische structuur. In totaal zijn er dertien leden. De EGTS werkt op elk vlak volgens het principe van de pariteit tussen België en Frankrijk. Huidig voorzitter is Jan Durnez, burgemeester van Ieper en covoorzitter is Patrice Vergriete, burgemeester van Duinkerke.

Initiatieven

De EGTS zet allerlei initiatieven op het getouw met als doel de economische en sociale samenhang tussen de regio’s te versterken. Een voorbeeld hiervan is het aansluiten van de bestaande wandel- en fietspadennetwerken aan beide kanten van de grens, waarbij in Adinkerke ter hoogte van het Groot Moerhof een doorsteek onder de E40 en een brug over de Duinkerkevaart werden aangelegd.

Vorig jaar werd ook een grensoverschrijdende kaart van het openbaar vervoer voorgesteld. “Deze kaart geeft een overzicht van het spoor-, bus- en tramverkeer in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk”, stelt Katerina De Fruyt. “Mobiliteit is een van de prioritaire thema’s van de EGTS.”

Afwatering hemelwater

Belangrijk is ook de rol die de EGTS speelt bij de regeling van de afwatering in De Moeren. “Hiervoor geldt nog steeds een Frans-Belgische overeenkomst uit 1890”, aldus De Fruyt. “Het Franse hemelwater wordt via de Duinkerkevaart naar de Ganzepoot in Nieuwpoort afgewaterd en het Belgische regenwater langs de Bergenvaart en via het Ringslot – Canal des Moëres naar Duinkerke. Maar we stellen vast dat de limieten bij hoog water bereikt zijn. Er dringen zich op korte termijn concrete oplossingen op om de afwatering bij hoogtij te verbeteren en zo overstromingen te voorkomen.”

“Concreet komt er een bijkomende schuif op de site van de ‘4 Ecluses’ in Duinkerke en een noodpomp op de Speievaart. Het is een project van lange adem, want alles moet met wetenschappelijke gegevens gestaafd zijn en de voorgestelde oplossingen moeten getoetst worden aan de financiële haalbaarheid. Dit jaar moet er ter zake een interregproject ingediend worden, zodat in 2016 met de uitvoering van de infrastructuurwerken kan gestart worden.”

Duinkerke

De maatschappelijke zetel van de EGTS is gevestigd in Duinkerke, maar het operationele hart klopt in ‘De Hoge Wacht’; oorspronkelijk als herberg ‘De Witte Hert’ gebouwd. Het huidige renaissancegebouw dateert uit 1636. Het werd destijds door de magistraat aangekocht als huis voor de nachtwacht.

(RLV – Foto RLV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 23 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier