Eet- en drankjetons Brugs WK-dorp niet meer geldig na fraude

© Benny Proot
Redactie KW

De rode drank- en eetjetons van het Brugse WK-dorp zullen zaterdagavond niet meer geldig zijn. Dat deelt de organisatie, die een zwendelzaak op het spoor kwam, mee.

“Met de organisatie van het Brugse WK-dorp zijn we een fraudezaak op het spoor gekomen”, zegt Ward Devriese, een van de organisatoren. “Zo weten we dat in een groot Brugs bedrijf een handel in valse jetons, die vakkundig nagemaakt werden, werd opgezet. We hebben geen idee hoe groot de zwendel is, noch wie hier achter zit.”

Bij de politie van Brugge werd evenwel nog geen klacht ingediend.

Gemeld tijdens België-VS

Door de fraudezaak moet de organisatie een zware beslissing nemen : de rode jetons, die 2,20 euro per stuk kostten, gelden zaterdag, tijdens de wedstrijd tussen België en Argentinië, niet meer. Wie dus nog rode jetons opgespaard heeft, eventueel voor de finale op 13 juli, kan daar nu dus niets meer mee doen. Op de sociale media regent het negatieve reacties. Ward Devriese : “Dinsdag, tijdens de wedstrijd van de VS, hebben we de maatregel tot viermaal toe omgeroepen. We hebben toen iedereen aangemaand om de jetons op te gebruiken want dat ze in de toekomst niet meer geldig zullen zijn.”

Negatieve reacties

Wat dan met de supporters die dinsdag niet aanwezig waren? “Als organisatie kunnen we niet controleren wie er dinsdag al dan niet was. We beseffen dat dit een heel onpopulaire maatregel is, die heel wat negatieve reacties zal losweken. Ik had het ook liever anders gezien. Dat de eerlijke mensen hierdoor gestraft worden? Dat klopt, ja. Zoals altijd bij zulke zaken draaien de eerlijke mensen op voor de miserie die anderen hebben veroorzaakt. Maar als organisatie moeten we ons evenement beschermen en kiezen : belonen we de valsmunters of straffen we de eerlijke mensen. Zaterdag zal een heel nieuw betalingssysteem geïntroduceerd worden.”

Annick Lambrecht : “Duizenden slachtoffers”

Annick Lambrecht, schepen van Sport en Vergunningen in Brugge, betreurt het nieuws over de jetonfraude. “Ik kan er niet bij waarom iemand zo’n feest, wat het WK-dorp tot nu toe was, zó wil verzieken. Ik raad de organisatie aan om zo snel mogelijk naar het parket te stappen en een klacht in te dienen. Liever gisteren dan vandaag. Dit is geen kleine zaak, hier zijn duizenden slachtoffers. Verder kunnen we hier als stad weinig aan doen of op reageren. We hebben de organisatie en uitbating van het WK-dorp in concessie uitbesteed aan privé-organisatoren. Maar ik betreur dat er duizenden slachtoffers zijn door enkele rotte appels.”

(Olivier Neese)