Rubriek Economie

Eerste tabak in Wervik werd geteeld in achtertuin van café

12/01/15 om 11:53 - Bijgewerkt om 11:53

Bron: Kw

De Stedelijke Oudheidkundige Commissie (St.O.C.) van Wervik heeft ontdekt dat de eerste tabaksplanten er in 1654 geplant werden in de tuin van café De Zon, pal aan de grens in de Brugstraat.

Eerste tabak in Wervik werd geteeld in achtertuin van café


De tabaksteelt mag dan een groot deel van de Wervikse geschiedenis uitmaken, maar het was volstrekt onbekend wanneer en waar ze ontstaan is. Nooit eerder werd dat bekendgemaakt.

Geruzie met de schoonvader

Ambtenaar Luc Petillion (52) uit de Loskaaistraat schreef voor het nieuw Jaarboek van de St.O.C. het artikel 'Het ontstaan van de tabaksteelt in Wervik'. Sinds een tweetal jaar werkt de heemkundige kring aan de digitalisering van Wervikse archiefstukken. Onder meer in de rijksarchieven van Brugge en Kortrijk en in de 'Archives Départementales du Nord' in Rijsel werden al tal van documenten gefotografeerd.

Uit zo'n document blijkt nu dat een inwoner van Tourcoing na een dispuut met zijn schoonvader, met wie hij daar rond 1649 een tabakshandel was opgestart, vijf jaar later met een aantal tabaksplanten naar Wervik trok. De eerste Wervikse tabaksoogst had plaats in de tuin van café De Zon, vlakbij de Leiebrug in de Brugstraat. Het bewuste document hebben we bekomen van de pastoor van Quesnoy-sur-Deule, die bij ons archiefstukken komt uitwisselen."

Vooral om te 'demonstreren'

Café De Zon was toen, komende uit de richting Wervicq-Sud het eerste huis in Wervik. Momenteel zijn in die buurt aan weerszijden van de grensbrug de grote Leiewerken aan de gang en zijn alle panden in de Brugstraat al lang afgebroken. François Berten was toen de uitbater van De Zon. "Passchier Desrousseau was een tabakshandelaar uit Tourcoing en was in ruzie gevallen met zijn schoonvader", vertelt Luc. "Hij trad in Wervik een tweede keer in het huwelijk. Die man nam een aantal tabaksplanten mee en plantte die in de tuin van café De Zon. Waarschijnlijk om te 'demonstreren', want in het café kwam veel volk over de vloer. Ook boeren. Tabak kenden de mensen toen al. Het werd geïmporteerd om te roken en te snuiven. Tabak werd toen nog niet geteeld. In het begin was de tabaksteelt hier zeer kleinschalig. Omstreeks 1670 waren er hier ongeveer tien kleine en grote tabaksplanters. Het is dan in de loop der jaren gestegen."

(EDB)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!