Eerste proefbrouwsel in nieuwe brouwerij Van Honsebrouck voorgesteld

Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels, burgemeester Bert Maertens van Izegem en ceo Xavier Van Honsebrouck klinken op de nieuwe brouwerij. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Vanochtend werd het eerste proefbrouwsel in de nagelnieuwe brouwerij van Van Honsebrouck voorgesteld. In januari 2016 verhuizen alle activiteiten van Ingelmunster naar de nieuwe site in Emelgem.

Brouwerij Van Honsebrouck – onder andere bekend van de Kasteelbieren, Brigand en het nieuwe Filou – bouwt sinds 15 september 2014 aan een nieuwe brouwerij op de grens tussen Ingelmunster en de Izegemse deelgemeente Emelgem. “De investering bedraagt ruim 40 miljoen euro, waarvan 1 miljoen door de Vlaamse overheid gesubsidieerd wordt”, legt ceo Xavier Van Honsebrouck uit.

Deze ochtend werd het eerste proefbrouwsel dat op Emelgemse bodem gebrouwen werd, voorgesteld. “Momenteel bouwen we op de 7,5 grote site van de voormalige meubelmakerij Lefevre een gloednieuwe brouwerij. Het is de eerste keer in meer dan honderd jaar dat een volledig nieuwe brouwerij wordt opgetrokken”, aldus een trotse Xavier Van Honsebrouck.

De gemeentebesturen van Izegem en Ingelmunster waren met een ruime delegatie aanwezig.
De gemeentebesturen van Izegem en Ingelmunster waren met een ruime delegatie aanwezig.© Frank Meurisse

Van Honsebrouck is sinds 1900 in het centrum van Ingelmunster actief en steekt komend voorjaar de gemeentegrenzen over. “Maar de band met de Brigandsgemeente zal altijd blijven bestaan”, klinkt het.

Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA) heeft het over een unieke gebeurtenis voor zijn stad. “Deze brouwerij is een geschenk voor Izegem”, zegt hij. “Samen met de mensen van Van Honsebrouck én de gemeente Ingelmunster zullen we bekijken hoe we de nieuwe brouwerij in onze toeristische troeven kunnen inwerken.”

De site van de ‘oude’ brouwerij in Ingelmunster worden door een privé-ontwikkelaar – in samenspraak met het gemeentebestuur – de komende jaren tot een nieuwe residentiële woonzone omgevormd. De afbraakwerken daarvoor starten in het voorjaar van 2016.

(PVH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen en in editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier