Eerste fijne krulandijvie Reo-veiling Roeselare voor Sergio Hermans The Jane

De eerste fijne krulandijvie van het seizoen. (GF)
Redactie KW

De eerste primeurfrisée of fijne krulandijvie van het jaar werd in Gits gekweekt bij Dirk Declercq.

Zachte winter in combinatie met een zonnig voorjaar is een goede zaak voor de teelt van frisée of fijne krulandijvie.

In de veiling in Roeselare werden vrijdagmorgen 10 kisten met fijne krulandijvie geveild tegen 3,52 euro per krop. Het was Tinos Fruit uit Westkapelle die de eerste kisten kocht. De primeurfrisée gaat naar Antwerpen, naar The Jane, het nieuwe restaurant van Sergio Herman.

Verhaal

“Fijne krulandijvie past perfect in het verhaal van Sergio,” zegt Geert Baecke van Tinos Fruit. Het bedrijf uit Westkapelle kocht op de Reo-veiling ook de eerste hopscheuten van het seizoen voor Sergio Herman.

De fijne krulandijvie wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld. De primeurfrisée werd op 15 januari bij Dirk Declercq onder glas geplant. Dat gebeurt volledig manueel.

Witgeel hart

Wat krulandijvie zo uniek maakt, is het witgele hart ervan”, legt teler Declercq uit. “Het is dat specifieke gedeelte dat erg gegeerd is, zowel in de dagelijkse als in de gastronomische keuken. Een zestal dagen voor de oogst worden de kroppen afgedekt met speciale ‘potjes’ om de lichtgroene, gekrulde andijvieblaadjes te bleken…”

Vorig jaar werden er 674.466 kroppen frisée verkocht in Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier