Eerste ervaring voor Brugse studenten tussen grote kanonnen op Kookeet

Een dertigtal tieners zullen de handen uit de mouwen steken op hun eerste Kookeet. © DDEJ
Redactie KW

Vandaag starten de festiviteiten op het stationsplein en kunt u drie dagen lang komen likkebaarden bij al het lekkers dat de Brugse culinaire elite voor u heeft geprepareerd. Dit weekend staan er ook weer heel wat studenten met klamme handjes aan de start voor wat hun vuurdoop moet worden op het grote toneel.

De meeste publieke aandacht op Kookeet logischerwijs weggelegd voor de grote namen en de bekende tv-gezichten. De meesten staan er jaar na jaar opnieuw en weten ondertussen wat het evenement betekent, maar achter de schermen timmeren hun opvolgers naarstig aan de weg. Elk jaar doen verschillende chefs namelijk beroep op studenten van de Brugse hotelscholen Ter Groene Poorte en Spermalie om een handje te komen helpen. Dit jaar zullen een dertigtal tieners de handen uit de mouwen steken op wat hun eerste keer Kookeet moet worden.

Naut Vandebosch (19) en Kilian Vervaeke (19) van hotelschool Spermalie mogen zowaar aan de slag bij het Likoké van gastchef Piet Huysentruyt en dat laat hen niet onberoerd. “We zijn eigenlijk een beetje opgegroeid met SOS Piet op tv”, zegt Naut. “Ik kijk er dan ook erg naar uit om onder hem aan de slag te mogen gaan.” De heren werden nog niet gebrieft en krijgen hun orders de dag zelf. “Ik neem aan dat hij niet zal afkomen met zijn typische opsomming: stap één, …”, lacht Naut. “Er zit voor hem als gastchef toch ook wat druk op de ketel en ik verwacht dus dat we niet meteen de sympathieke toeren van op tv zullen meemaken.”

“We willen dit weekend zoveel mogelijk stelen met onze ogen.”

“We zijn hier al eens als gewone bezoeker geweest en we weten dat de rijen bij de gastchefs meestal het langst zijn. Het wordt dus waarschijnlijk ferm zweten. Ik ben dan ook zeer benieuwd om te ervaren hoe het er bij Piet in zo’n situaties echt aan toe gaat.” Al zal niet elke bezoeker uitsluitend voor Piet aan de stand passeren. “Er komen sowieso veel familie en vrienden, maar voor hen zullen we die dag uiteraard geen tijd hebben. Het zal vooral zaak zijn de aandacht niet te laten verslappen en zoveel mogelijk te stelen met onze ogen.” Wat ze na het evenement zullen antwoorden op de vraag: wat hebben we vandaag geleerd? “Hopelijk heel erg veel!” (hilariteit)

Kookeet is op 23, 24 en 25 september te bezoeken telkens van 11.00 tot 21.00 uur.

(DDEJ/foto DDEJ)