Eerste cruiseschip van 2016 loopt haven van Oostende binnen

Redactie KW

Oostende verwacht dit jaar zo’n 15 cruiseschepen. Maandagmorgen liep de L’Austral als eerste binnen.

Het cruiseseizoen voor de twee kusthavens Zeebrugge en Oostende komt stilaan op gang. Zeebrugge mocht in de voorbije weken al een paar mastodonten ontvangen. Omwille van haar beperkte toegankelijkheid kan Oostende maar schepen ontvangen tot een lengte van 200 meter. Paul Gerard CEO van de Oostendse haven duidt één en ander: “Aangezien de cruiseschepen alsmaar groter worden, kan maar 10% van dat soort vaartuigen Oostende aanlopen. Dat betekent ca. 20 schepen per jaar. Maar aangezien veel cruisepassagiers verknocht zijn aan één cruisemaatschappij, maar ze niet elk jaar dezelfde havens en bestemmingen willen aandoen, heb je per jaar een wat fluctuerend aanloopschema. Dit jaar verwachten we zo’n 15 schepen. Volgend jaar kan dat weer wat meer zijn.”

Oostende verwacht ook een 5-tal turn arounds waarbij de passagiers zowel in- als ontschepen in Oostende voor een cruisevaart . De Voyager van All Ways richt de steven dit jaar o.a. de Noorse fjorden en Baltische zee.

Maandagmorgen iets voor 7 uur liep het eerste cruiseschip van het vaarseizoen 2016 de Oostendse haven binnen. Met haar 142 meter lengte is de L’Austral een luxecruiseschip dat onder Franse vlag vaart en over 132 kajuiten beschikt en 142 bemanningsleden heeft. Vanmorgen kregen de opvarenden de gelegenheid om Brugge te bezoeken. Om 14 uur is er de lunch aan boord en dan hebben de 220 passagiers nog de kans om even het centrum van de kuststad te verkennen. Het vaartuig voer vanavond stipt om 18 uur af met bestemming Cowes, Isle of Wight

(ML – Foto ML)