Eén winkel op zeven staat leeg in de Roeselaarse shoppingstraten

© Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Dit is de conclusie van een onderzoek dat Krant van West-Vlaanderen heeft gevoerd. Vooral De Munt deelt in de klappen.

Van de 230 commerciële winkelpanden in het absolute winkelcentrum van Roeselare, staan er 33 leeg. Goed voor één op zeven. De reden ligt voor de hand: de huurprijzen liggen (veel) te hoog. De Ooststraat kampt met een gemiddelde huurprijs tussen de 3.000 en 4.000 euro per maand, met een uitschieter van liefst 17.500 euro per maand.

Daar staan momenteel elf panden leeg, maar vooral De Munt blijkt op commercieel vlak niet echt aan te slaan: enkele jaren na de ingebruikname staan er nog altijd 14 op 22 panden leeg. Vooral het feit dat De Munt vanuit de Ooststraat enkel via de smalle Citroenstraat te bereiken is, speelt hier een grote rol. Ook Galerij De Meester – een doorsteek tussen de Grote Markt en de Ooststraat – kampt met zware leegstand.

Trek deze twee locaties van de rekensom af en je krijgt meteen een compleet ander resultaat: dan halveert de leegstand tot een aanvaardbare 7,4 procent.

Manu De Meester: “We moeten durven toegeven dat een project als De Munt qua winkelruimte te groot aangepakt is”

Manu De Meester van Unizo kijkt met een bang hart naar De Munt. “Een leegstand van ruim 63 procent, dat is zorgwekkend hoog. Mocht ik eigenaar zijn van die lege winkelpanden, ik zou niet meer slapen”, zegt hij. “We moeten durven toegeven dat het project te groot is aangepakt, toch wat winkelruimte betreft. Om erger te vermijden, zouden de eigenaars de winkelpanden moeten willen verkopen in plaats van ze te huur te stellen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we daar niet op een commerciële en economische ramp afstevenen.”

Slechts acht van de 22 panden op De Munt zijn ingenomen.
Slechts acht van de 22 panden op De Munt zijn ingenomen. “Samen met de groep Coussée-Bostoen gaan we op zoek naar handelaars op zich op De Munt te vestigen.” (Foto SB)© Stefaan Beel

Filip Van Heghe (47), gedelegeerd bestuurder van de vzw Shopping & Centrum Roeselare, is iets gematigder. “Het gaat vooruit, maar net iets te traag. We mogen De Munt ook niet als een evenementenplein blijven zien. Als er te veel feestjes worden georganiseerd, kan dat nefast werken voor de aanwezige handelszaken. De doorsteek richting Ooststraat is ook verre van perfect. Een bredere laan als poort tot De Munt zou wonderen doen.”

Burgemeester Kris Declercq, die ook bevoegd is voor lokale economie, ziet de zaken positiever in. “Het eerste deel van De Munt, aan de Noordstraat, draait ondertussen op volle toeren. Een tweede luik is opgenomen in Roeselare B(l)oeit, een project om startende handelszaken een financieel duwtje in de rug te geven. Wie zo een pand op De Munt wil huren, betaalt voor een gebruikstermijn van minder dan zes maanden 300 euro per maand. Tussen zes maanden en één jaar gaat het om 450 euro per maand. De stad subsidieert het verschil. Het plein wordt groener gemaakt en samen met de groep Coussée-Bostoen (de eigenaars) gaan we op zoek naar handelaars op zich op De Munt te vestigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier