Een kwart van de 500 rijkste Belgen woont in West-Vlaanderen

Marc Coucke, zelf geen West-Vlaming, maar wel voldoende thuis in de kustprovincie, staat net buiten de top-10. © BELGA
Redactie KW

Dat is een van de conclusies van derijkstebelgen.be, een nieuwe website die een continu overzicht, dagelijks nieuws en statistieken wil bieden van de 500 rijkste Belgen.

Drie kwart van de 500 rijkste Belgen woont in Vlaanderen, de rest zit voor gelijke delen verdeeld over Brussel en Wallonië. Een andere vaststelling is dat Marc Coucke met een vermogen van 1,27 miljard euro nog net buiten de top-10 valt. Initiatiefnemer Ludwig Verduyn stelde de website maandag voor. Om in de lijst voor te komen is een vermogen van ten minste 25 miljoen euro nodig.

Domicilies in Knokke-Heist

Procentueel gezien bevindt een kwart van de 500 rijkste Belgen zich in West-Vlaanderen, hetgeen volgens Verduyn vooral te wijten is aan het feit dat nogal wat vermogende mensen zich laten domiciliëren in Knokke.

West-Vlaanderen wordt van nabij gevolgd door de provincie Antwerpen, waar 21 procent van die rijkste Belgen gedomicilieerd is. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (16 procent), Brussel (13 procent), Vlaams-Brabant (8 procent), Luik (4 procent), Henegouwen (4 procent), Limburg (3 procent), Waals-Brabant (3 procent), Namen (1 procent) en Luxemburg (1 procent).

De rijksten worden rijker

Bovenaan de lijst van rijkste Belgen staan de AB InBev-families, met een vermogen dat geraamd wordt op 49,4 miljard euro. Daarna volgen respectievelijk Albert Frère (6,2 miljard euro), de familie Emsens (Etex, SCR-Sibelco en Aliaxis; 3,6 miljard euro), de familie Colruyt (3,2 miljard euro) en de familie Lhoist-Berghmans (2,8 miljard euro).

Mensen zijn succesvol en daar zou je normaal gezien trots op mogen zijn, maar blijkbaar hebben wij het daar moeilijk mee

Bovenaan de top 500 staan volgens Verduyn een 10- à 15-tal extremen, daarna is er een grote kloof met de volgende vermogens. Tendensen die Verduyn sinds 2000 opmerkt zijn dat de rijksten rijker geworden zijn, en dat er onder de rijkste Belgen zich veel Vlaamse kmo’s en bouwbedrijven bevinden. De autodistributie heeft het dan bijvoorbeeld weer moeilijker. “Om rijk te worden moeten ondernemers zich richten op een nichemarkt met hoge toegevoegde waarde”, aldus Verduyn. “Massaproductie biedt vandaag nog maar weinig marge.”

Groot taboe rond geld

Dik 95 procent van de mensen in de lijst schuwt volgens Verduyn de media. “Er bestaat bij ons dan ook nog steeds een groot taboe rond geld”, zegt hij. “De website en rangschikking moeten daarom ook positieve verhalen brengen. Mensen zijn succesvol en daar zou je normaal gezien trots op mogen zijn, maar blijkbaar hebben wij het daar moeilijk mee.”

De berekening van de vermogens gebeurt op basis van beurskoersen en publiekelijk bekende informatie, zoals balansen van bedrijven en historische cijfers. Verduyn startte het project van de rijkste Belgen op in 2000 met de publicatie van een eerste boek (aanvankelijk over de 200 rijkste Belgen). De website wordt gefinancierd met reclame-inkomsten.

>> http://derijkstebelgen.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier