“Een digitale detox-reis is een must voor ondernemers”

Kasper Desmet © Arthur Chambre
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Kasper Desmet van Re-Treated gaat met drukbezette ondernemers op reis en neemt hen voor een week alle digitale verleidingen af. Zo krijgen ze de tijd om te werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. “Mensen samenbrengen, dat is wat ik wil doen”, zegt Kasper.

Kasper Desmet (25) zet graag dingen in beweging. De jonge zaakvoerder van Lingerie Capet in Marke is ook de man achter Re-Treated. Begin deze maand trok hij met een groep ondernemers een week naar Colombia op business retreat. “Het idee voor Re-Treated is gegroeid door veel gesprekken te hebben met ondernemers. Ik ben aangesloten bij Voka en volg er ook het ondernemerstraject Bryo. Veel ondernemers zijn blootgesteld aan stress en krijgen een massa informatie te verwerken maar hebben of vinden niet altijd de juiste tools om daarmee om te gaan. Daardoor verliezen ze vaak hun energie, wat voor ondernemers net levensbelangrijk is. Zonder tijd te nemen voor zichzelf stevenen ondernemers soms af op een burn-out. Er is veel interesse voor Re-Treated, ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt.”

Colombia

Dat de eerste editie van Re-Treated in Colombia zou zijn lag voor de hand. Kasper studeerde event- en international management aan Vives Hogeschool. “In het kader van buitenlandse studies heb ik in 2014 zes maanden in Colombia gewoond. Ik heb mijn hart verloren aan dat land. Ik was er ook al zeven keer terug geweest. Het magisch realisme in de schrijfstijl van auteur Gabriel Garcia Marquez vind je daar helemaal terug. Colombianen staan op een andere manier in het leven. Ze genieten van het moment, ze zijn minder op zichzelf gericht maar leven meer samen. Ik wil met anderen delen wat Colombia voor mij heeft gedaan.”

“We zijn ons niet bewust van de mate waarin technologie grip heeft op ons leven”

Kasper koos voor een verblijf op een magnifieke locatie. “We verblijven op een privé-eiland aan de Caraïben vlak bij Cartagena. Die luxe helpt om een setting van rust en helderheid te creëren. Maar we gaan ook op stap. Zo bezoeken we locals die deelnemen aan een sociaal project dat we met Re-Treated financieel steunen. We zorgen daarnaast voor een aantal piekervaringen zoals diepzeeduiken in de Caraïbische Zee. Ik kan natuurlijk niet alles verklappen want het verrassingselement maakt deel uit van de ervaring.”

Tijdens het verblijf geven de ondernemers hun smartphones en laptops af. “De digitale detox is erg belangrijk. We zijn ons niet bewust in welke mate technologie grip heeft op ons leven. Het is heel moeilijk om je focus te bewaren. Je kan je de vraag stellen: in welke mate gebruik ik sociale media of gebruiken sociale media mij? Onze aandacht wordt er constant naartoe getrokken en we zijn afgeleid van wat echt belangrijk is, namelijk het werk dat we creëren.”

“Gebruik ik sociale media of gebruiken sociale media mij?”

Aan de hand van groepssessies, individuele sessies en andere activiteiten werken de ondernemers samen met twee coaches aan de vragen die ze hebben. “Zelf hou ik ervan om tijdens gesprekken ondernemers een spiegel voor te houden, hen uit te dagen en hen een ander perspectief aan te bieden dan ze gewoon zijn.”

Buiten de lijnen

“Re-Treated is er eigenlijk voor iedereen met ambitie. Positief ingesteld zijn, je eigen manier van werken in vraag durven stellen en bereid zijn om daaraan te werken, zijn wel voorwaarden.”

In de toekomst wil Re-Treated het aanbod uitbreiden met andere bestemmingen. “Om uit onze comfortzone te treden is het belangrijk om andere landen en culturen op te zoeken. Op die manier kunnen interessante ideeën ontstaan. Uiteindelijk is het de bedoeling om ondernemers en leiders de tools te geven om een maximale impact te creëren. De wereld heeft vandaag meer dan ooit nood aan sterk leiderschap”, besluit Kasper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier