Drukkerij Lannoo failliet, deel werknemers kan naar L.Capitan

Twee jaar geleden was de drukkerij Lannoo nog in Tielt gevestigd. (Foto a-RN) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De handelsrechtbank van Gent heeft Drukkerij Lannoo failliet verklaard. De drukkerij verhuisde twee jaar geleden van Tielt naar Ruddervoorde en werd daar ondergebracht bij L.capitan.

Drukkerij Lannoo kampte al jaren met problemen en de cijfers kleurden al een tijd bloedrood. Twee jaar geleden werd er zelfs kort gestaakt toen de verhuizing van Tielt naar Ruddervoorde werd meegedeeld. Er waren toen kort daarvoor vier mensen ontslagen en de lonen werden niet op tijd uitbetaald.

“De drukkerij zit al enkele jaren in de rode cijfers. Alleen een schaalvergroting heeft kans op slagen”, zei ACV-secretaris Rik Decorte toen, in 2016, in Krant van West-Vlaanderen.

“Door samen te werken kan aan de opdrachtgevers een bredere waaier aan diensten en producten aangeboden worden,” zei men in 2016 in een persbericht over de verhuizing naar L. capitans in Ruddervoorde.

Kandidaat-overnemer

Drukkerij Lannoo en L. capitans bleven afzonderlijke juridische entiteiten. Lannoo was gespecialiseerd in druk en afwerking van boeken en agenda’s.

Piet Germonprez, gedelegeerd bestuurder van L.capitan, zegt dat het faillissement van Drukkerij Lannoo geen enkele impact heeft op L.capitan en L.capitan Labels aangezien het om drie verschillende bedrijven gaat.

De hele sector kreunt

“De combinatie van de hoge Belgische loonkosten in een kapitaalsintensieve sector met overcapaciteit en concurrentie uit de lageloonlanden maakt het de traditionele drukkerijen niet makkelijk om te overleven,” luidt het in het persbericht.

“Drukkerij Lannoo herstructureert al een paar jaar en torst een zware sociale rugzak met zich mee. Het drukken van onder meer boeken was binnen Drukkerij Lannoo geen leefbare en houdbare situatie.”

Piet Germonprez zegt dat aan de curator een voorstel wordt gedaan om het handelsfonds van Drukkerij Lannoo over te nemen. Daarbij zal gestreefd worden naar een maximaal behoud van de tewerkstelling. Drukkerij Lannoo heeft 26 medewerkers in dienst plus een 15-tal werknemers in de opzegperiode.

“We gaan een aantal mensen een tijdelijk contract aanbieden”, aldus Germonprez. Er zal aan de curator een voorstel worden gedaan om het handelsfonds van Drukkerij Lannoo over te nemen. “Pas dan kunnen we de tijdelijke contracten ook omzetten in definitieve contracten.”

Niet alle jobs zullen behouden blijven. Een 15-tal werknemers zit in opzegperiode en het is ook nog niet duidelijk of iedereen zal ingaan op het voorstel van L.Capitan.

(JG/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier