Drie landbouwbedrijven in Oudenburg kregen een oranje kaart

Intussen zijn enkele landbouwbedrijven al met protestacties begonnen zoals in de Clemensheulestraat in Oudenburg. © LIN
Redactie KW

In de gemeenteraad van Oudenburg kwam donderdagavond ook de problematiek van landbouwbedrijven aan bod.

Niet de politici, maar Koning Voetbal bepaalde donderdagavond de duur van de gemeenteraad in Oudenburg. In een uurtje waren de zeven punten en de vragen afgehandeld, zodat iedereen nog kon meemaken hoe AA Gent landskampioen werd.

Romina Vanhooren (Open VLD) richtte zich tijdens de vragenronde tot de schepen van Landbouw omtrent de uitstoot van stikstof van landbouwbedrijven die dicht bij bos- en duingebieden actief zijn. “Enkele bedrijven hebben een rode of oranje kaart gekregen. Rood betekent niet meer vergunbaar, organje dat de uitstoot met 30 procent moet verminderen. Zijn er Oudenburgse landbouwbedrijven in die situatie en welke initiatieven zal het stadsbestuur nemen om de getroffen landbouwers te ondersteunen?”, vroeg het raadslid aan Rita Meyns.

De schepen van Landbouw gaf hierop antwoord. “In Oudenburg kregen drie van de 70 landbouwbedrijven een oranje kaart. Als stadsbestuur kunnen we de getroffen bedrijven alleen helpen met raad en advies. Merkwaardig bij twee van deze bedrijven is dat ze op ongeveer 500 meter van het habitat liggen waarop een negatieve invloed is. Een beschermingszone die er gekomen is als compensatie voor de uitbreiding van de haven van Zeebrugge. De drie landbouwbedrijven hebben in de jongste jaren heel veel geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsgebouwen. Voor de toekomst is er veel onzekerheid.”

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier