Dirk Nollet verkoopt Belcholat en investeert in sociaal fonds voor Viëtnamese kinderen

Dirk Nollet en zijn Viëtnamese zakenpartner Zhu Du Nguyen (Foto KC)
Redactie KW

Belcholat, de Viëtnamese chocoladefabriek van de West-Vlaamse ondernemer Dirk Nollet, is niet langer Belgisch.

Blankenbergenaar Dirk Nollet verkocht zijn aandelen aan een Saudische investeerder en aan zijn twee Viëtnamese zakenpartners die elk voor gelijke delen (fifty-fifty) instappen. De interesse vanuit Arabische hoek is logisch nadat een reeks grote luchtvaartmaatschappijen uit het Midden Oosten (Etihad, Emirates) maar ook veel westerse maatschappijen (zoals Lufthansa en Air France)vaste afnemer werden van de Belcholat-chocolade, die in de buurt van Hanoi bereid wordt.

Ambachtelijk begonnen

Dirk Nollet, afkomstig van Poelkapelle, startte er in 2007 zijn volwaardige fabriek nadat hij eerder al jaren werkte vanuit een ambachtelijk atelier. De investering in een moderne greenfeeld was goed voor 1 miljoen euro en zorgde meteen voor 50 jobs. Het bedrijf wist in 2011 als één van de eerste voedingsbedrijven in Viëtnam de hoogste Iso-certificatie (Iso-9001) binnen te halen. Belcholat groeide de voorbije jaren aanzienlijk en bleek ook winstgevend. Belcholat richtte zich niet alleen op luchtvaartmaatschappijen maar ook op de lokale luxehotels en restaurants, lokale retailers of op grote distributiegroepen zoals Casino of Makro.

Dirk Nollet, die de Viëtnamese markt als geen ander kent (hij was er actief sinds begin de jaren negentig), vindt ook de tijd rijp voor een verkoop, een verwijzing naar zijn pensioenleeftijd (65).

Het goede doel

In het kader van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, heeft hij van de kopers geëist dat er jaarlijks 5 procent van de winst in een sociaal fonds (Dirk & Patsy Nollet Foundation) wordt gestort. Via deze weg wil de ondernemer Viëtnamese kinderen uit de armoede halen en ze kansen geven op onderwijs. “Want,” zegt Dirk Nollet, “het blijft merkwaardig dat zowel het zuivere kapitalisme als het zuivere communisme amper aandacht hebben voor deze doelgroep.”

(KC)

Foto (door KC): Dirk Nollet en zijn Viëtnamese zakenpartner Zhu Du Nguyen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier